Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Páratlan szépségű, 3000 éves aranyláncra bukkantak Angliában

img

Páratlan szépségű, gigantikus méretű bronzkori aranyláncra bukkant egy fémkereső egy szántóföldön az angliai Cambridgeshire grófságban. A szakember szerint soha nem találtak ilyen tárgyat halott ember maradványainál, az nyilvánvalóan az élettel volt kapcsolatban.

A láncot 730 gramm tiszta aranyból készítették több mint háromezer éve, és az elmúlt évszázad legnagyszerűbb angliai régészeti leletének minősítették a szakemberek. A régészeti hatóságok nem hozták nyilvánosságra sem a lelet megtalálójának kilétét, sem felfedezésének pontos helyét. Valahol a híres bronzkori angliai falutól, Must farmtól mintegy 80 kilométerre bukkantak rá.

Kidolgozása igen hasonlít a közeli Grunty Fenben 1844-ben talált leletre, amelyet ma már a Cambridge-i Egyetem régészeti múzeumában őriznek. “A bronzkori Kelet-Angliában sok érdekes dolgot műveltek, de régóta nem találtunk olyan meglehetősen súlyos tárgyat, mint a mostani” – idézte Neil Wilkint, a British Museum bronzkori Európa részlegének kurátorát a The Guardian brit napilap honlapja, amelyet fotón is bemutatta a leletet.

Az aranyláncokat általában nyakláncként hordták, de a hosszabbaket övként is viselték. Ám Wilkin kiderítette, hogy ez a lánc még az extra nagyméretű férfi nadrágok derékbőségénél is hosszabb. A szakember szerint soha nem találtak ilyen tárgyat halott ember maradványainál, az nyilvánvalóan az élettel volt kapcsolatban.

A régész annak a véleményének adott hangot, hogy akár egy törzs is kölcsönadhatta azt védelmet biztosítandó egy várandóssága késői szakaszában lévő nőnek. Azt is lehetségesnek tartja, hogy a páratlan tárgy egy áldozati állatot díszíthetett. “Éppen illik egy kecskére vagy egy juhra” – magyarázta.

forrás: MTI / Múlt-kor

Hirdetés
This div height required for enabling the sticky sidebar