Hat tudós vonul önkéntes száműzetésbe

Hat tudós nyolc hónapot tölt a hawaii Mauna Loa vulkánon épített kupolába zárva, hogy így szimulálják a Marsra utazó asztronauták életkörülményeit.

A Hawaii Egyetem csütörtökön kezdődött kísérlete az amerikai űrkutatási hivatalt (NASA) hivatott segíteni annak megértésében, hogy miként hathatnak az emberi viselkedésre és teljesítőképességre a hosszú űrexpedíciók. Kim Binsted kutatásvezető elmondta: büszkék arra, hogy részt vehetnek a Mars-utazás előtt tornyosuló akadályok legyőzésében.

A kísérlet hatfős legénysége – négy férfi és két nő – geológiai terepmunkát és napi rutinfeladatokat fog végezni a 365 négyzetméteres kupolában, amely egy elhagyatott kőfejtőben található, a tengerszint feletti 2500 méteres magasságban.

A kietlen helyszínen csupán csekély vegetáció található, és a tudósoknak semmiféle kapcsolatuk nem lesz a külvilággal. A kísérletet irányító csapattal rádión kommunikálhatnak, az üzeneteket – hasonlóan a Föld és a Mars közötti távolságból fakadó körülményekhez – 20 perc késéssel tudják célba juttatni.

“A napi feladatok között szerepel ételkészítés kizárólag hosszan elálló alapanyagokból, testedzés, kutatás és terepmunka” – közölte az egyetem. A Hi-SEAS elnevezésű, NASA által finanszírozott programon belül a mostani az ötödik kísérlet, amelyben a marsi körülményeket szimulálják a Big Island-i bázison.

forrás: origo.hu