exöszájzbúk

Önjavító űreszközt küldene Stephen Hawking az Alpha Centaurihoz

A világűrben, utazás közben javítaná magát az az űreszköz, amit a világ legismertebb fizikusa, Stephen Hawking, valamint Jurij Milner orosz milliárdos közösen indítanának útnak a Földhöz legközelebbi csillagrendszerhez, az Alpha Centaurihoz.

Ha megvalósul a terv, az mérföldkő lehet az űrutazás történetében. A világ legokosabb emberének is tartott tudós szerint szükség is van ilyenekre, a Föld ugyanis idővel nem lesz túl jó otthon az emberiség számára.

A postai bélyeg méretű szondát a Földről kilőtt lézernyalábokkal gyorsítanák fel a fénysebesség ötödére, így 20 év alatt képes lenne elérni úti célját.

starchip

A Starchip nevű eszköz utazása kapcsán azonban az egyik legnagyobb problémát a kozmikus sugárzás jelenti, aminek kiküszöbölésre most a NASA, valamint a Koreai Technológiai és Tudományos Intézet szakemberei találtak ki egy eléggé jónak tűnő megoldást.

Az Engadget beszámolója szerint a kutatók egy olyan eljárást fejlesztenének ki, amivel a szonda képes lenne önmagát gyógyítani. A tudósok egy olyan 20 nanométer nagyságú tranzisztort tesztelnek, ami a szonda chipjébe építve tudná elvégezni a szükséges javításokat.

Ehhez néhány évente kikapcsolná az eszközt, majd elektromos áram segítségével megforrasztaná a meghibásodott alkatrészt. Miután végzett, a chip újra bekapcsolna, így folytathatná az addig megkezdett munkáját. A szakemberek szerint ennek köszönhetően a Starchip képes lehet 20 éven át kibírni az űrutazás mostoha körülményeit.

A kutatók szerint azonban ez csak az egyik probléma, amivel a szondának meg kellene küzdenie. A világűrben ugyanis rengeteg a kozmikus por és a gáz, ami szintén károsíthatja majd az eszközt. Korábban felmerült, hogy egy fizikai védőpajzsot kapjon a szerkezet, azonban a többletsúly miatt az utazás is jóval tovább tartana, emiatt ugyanis nem tudnák a fénysebesség ötödéig gyorsítani a kütyüt.

Hawking az űrutazás egyik legnagyobb és legbefolyásosabb támogatója. A fizikus szerint szinte bizonyos, hogy ezer-tízezer éven belül katasztrófa következik be a Föld számára. Az emberiség azonban túlélheti ezt, ha addigra létre tud hozni kolóniákat a világűrben, más bolygókon. Tudományos érvek sora szól emellett, és már arra is van terv, hogy akár 8 éven belül elinduljon az első kolónia a Marsra. Sőt, már a vörös bolygó első lehetséges lakását is bemutatták.

forrás:hvg.hu /Engadget