Buszt nyomtattak Washington utcáira

Az arizonai Local Motors bemutatta Washington DC-ben a tizenkét üléses Olli nevű buszt, amely elsőként használja az IBM Watson mesterséges intelligencia tanuló algoritmusát, ezen kívül elektromos, újrahasznosítható, robot vezeti és a nagy részét 3D-ben nyomtatták ki.

Benne van szinte minden csúcstechnika, amivel a mai mérnökök találkozhatnak. A Local Motors egyébként nem a buszok piacán akar az élre törni, hanem az autógyártást szeretné megreformálni.

3d busz

Üzleti modelljük lényege, hogy előbb eladják a terméket, és csak utána gyártják le, hogy ne kelljen készleteket tartani. Mikrogyárakban gondolkodnak, hogy gyorsan tudjanak reagálni az új igényekre.

Hirdetés

Az Olli tulajdonképpen úgy működik majd, mint az Uber: okostelefonról lehet jelezni, hogy utazni akarunk, és a busz felvesz minket.

3d busz

A jármű gyártását két hete kezdték el, és Justin Fishkin, a Local Motors stratégája szerint a fejlesztés és gyártás sebessége miatt lesznek vonzóak a gyorsan fejlődő technológiai beszállítók számára. Az Olli esetében ilyen például az IBM, amely a jármű intelligenciáját adta.

Az Olli szenzorai és a szövegfelismerő rendszere sokat tanul majd az utasokról. Megpróbálják úgy alakítani az utazás élményét, hogy az emberek könnyen eljussanak a kedvenc éttermükhöz, boltjukhoz, vagy más olyan helyre, ahol gyakran megfordulnak. – forrás:index.hu