Norvégia csodái: A Kjerag és a Kjeragbolten-kő

“A hely úgy néz ki, mintha egy óriás kettécsapta volna baltájával a hegyet, és a rést kitámasztotta volna egy kővel.”

A Szószék-sziklától nem messze található Norvégia egyik legismertebb hegye, a Kjerag. A Lysefjord felett függőleges falként emelkedik a hegy 1110 méteres magasságig. A hely rendkívül népszerű a turisták és a bázisugrók között, azon kevés helyek egyike, ahol az ugrók törvényesen gyakorolhatják a sportot.

Az út mintegy 100 km Stavangertől, és és gyönyörű vidéken halad keresztül. Az út mellett végig látható a fjord, sok kisebb tó, és a gyönyörű hegyvonulatok.

A Kjerag legkülönlegesebb része a Kjeragbolten, vagyis a Kjerag-szikla. Ez a kő azonban kisautó méretű, kb. öt köbméteres, a súlya több tonna. A hatalmas kő szilárdan beékelődött a hasadékba.  Egészen elképesztő látvány, a turisták rendszeres kimásznak a tetejére.

A látvány a hegy tetejéről:

Kjeragbolten-kő

A LYsefjord jelentése Fény-fjord, nevét a világos színű gránitszikláiról kapta. Érdekessége, hogy a fjord szinte olyan mély, mint amilyen magas hegyek veszik körül. Míg a Stavanger a tengerrel való találkozásánál mindössze 13 méter mély, a Lysefjord akár 400 méter mély is lehet. A környék gyéren lakott, mindössze a fjord két végén található egy-egy kisebb falu.

A látvány a “kavicson” üldögélve:

Szerző: Tücsi a Galaktikus / forrás: Toochee

Hirdetés