Natwarlal – Az ember, aki művészi szintre emelte az átverést

A csalás alapvetően undorító. Mások jóhiszeműségét kihasználva tisztességtelen előnyhöz jutni nem szép dolog.

De a modern művészetben is van egy csomó undorító, megbotránkoztató vagy felzaklató dolog, amik a maguk provokatív mivoltában pukkasztják a polgárt, veszik semmibe a normát és feszegetik a határokat.

Talán furcsának tűnik az analógia, de a csalást és a művészetet igenis közös nevezőre lehet hozni, ahogy az angol főnév (con artist) is mutatja.

Natwarlal, minden idők leghíresebb csalója elképesztő eleganciával verte át az embereket.

Natwarlal – eredeti nevén Mithilesh Kumar Srivastava – 1912-ben született egy indiai faluban, Bangrában. A különleges adottságai és a szakmai tapasztalatai arra predesztinálták, hogy ő legyen minden idők egyik leghíresebb csalója.

Natwarlal ügyvédi diplomát szerzett Indiában, de a joggyakorlatnál sokkal jobban érdekelték a kiskapuk – hát nem azért vannak a szabályok, hogy megszegjék őket? Ugye, hogy de. Natwarlalnak jó szeme volt ezekhez a kiskapukhoz, ahol mindig meglátta az új lehetőségeket, és ezeket mindig fantasztikus érzékkel kamatoztatta.

India leghíresebb csalójának volt egy képessége, ami kiváló hamisítóvá tette: bármilyen aláírást utánozni tudott. Beszélik, hogy elég volt ránéznie egy aláírásra, hogy azonnal le tudja másolni. Natwarlal ezenfelül az álcázás nagymestere is volt: több mint ötven alteregója volt, egyedi aláírásokkal, egyedi külsővel. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a jog szakértője volt, már sejthetjük, hogy miért volt olyan sikeres a szakmájában.

A kispályás manővereiből is meg tudott volna élni: csekkeket hamisított, kamu rendeletekkel csalt ki pénzt kereskedőktől. Amikor kezdett elpofátlanodni, már az ország legnagyobb iparmágnásait is megkopasztotta, a jó nevű Tata- és Birla-családoktól Dhirubhai Ambaniig, Ázsia egyik leggazdagabb üzletemberéig.

Natwarlal legnagyobb manőverei mégis azok voltak, amikor híres indiai világörökségi emlékműveket és középületeket adott el gazdag befektetőknek.

Háromszor adta el a Tadzs Mahalt, kétszer az agrai Vörös Erődöt, és egyszer-egyszer az elnöki palotát, a Rashtrapati Bhavant, illetve az indiai Parlamentet, mind az 545 képviselővel.

A törvényhozásnak persze szúrta a szemét a dolog, és nyolc állam rendőrsége indított hajtóvadászatot Natwarlal után. Több mint százszor emeltek vádat ellene, 14 rendbeli okirat-hamisítást bizonyítottak rá, és összesen 113 év börtönbüntetésre ítélték.

natwarlal02
Natwaral egyik elfogása alkalmával.

Natwarlal csak húsz évet ült le, de nem a jó, hanem a rossz magaviselete miatt. Kilencszer tartóztatták le, mert minden alkalommal megszökött a börtönökből. Röhögve csinált hülyét a hatóságokból. Utoljára 1996-ban, 84 éves korában vették őrizetbe. Június 24-én a tolószékbe kényszerült aggastyánt kórházi kezelésre szállították, de útközben megszökött, és senki sem látta többé.

Natwarlalt innentől fogva mindenki halottnak hitte. Ezt alátámasztotta a testvére vallomása is, aki azt állította, hogy saját kezűleg hamvasztotta el a fivérét az indiai Ranchiban. Érthető, miért keltett általános megdöbbenést, amikor az ügyvédje 2009-ben azzal fordult a bírósághoz, hogy ejtsék el a csaló ellen felhozott vádakat, amikor Natwarlal 97 éves korában tényleg meghalt.

Natwarlal szülőfalujában szobrot állítottak a híres bűnözőnek, több bollywoodi film is készült rola, és a neve azóta köznévvé vált: Indiában a natwarlal szót használják a nagy volumenű csalásokra. Igen, bűnöző volt, méghozzá nem is kispályás – de ha egyszer ehhez volt istenáldotta őstehetsége…?

forrás: index.hu