Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Nagyon különös jelek érkeztek az űrből

Több érdekes jelet is rögzítettek a gravitációs hullámdetektorok, a tudósok jelenleg is dolgoznak a megfejtésükön.

Augusztus 25-én zárult le a gravitációs hullámdetektorok második megfigyelési időszaka, ebben a közel egy évig tartó mérési periódusban már három detektor vizsgálta közösen az eget. Az utóbbi egy hónapban több érdekes jelet is rögzítettek a gravitációs hullámdetektorok – számolt be honlapján az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontja.

Még a tudósok sem tudnak biztosat

“Jelenleg keményen dolgozunk azon, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a jelek, amiket fogtunk, valódi gravitációs-hullámesemények”

– nyilatkozták a LIGO-VIRGO együttműködés szóvivői.

A mérési eredmények kiértékelése hosszabb időt vesz igénybe, a tudósok egyelőre annyit ígértek: amint lehet, tájékoztatni fogják a közvéleményt.

Hazánk is részt vesz az E.T. megalkotásában

Jelenleg, a második mérési periódus során a LIGO-VIRGO detektorok elsősorban az összeolvadó fekete lyuk kettősök, neutroncsillag-feketelyuk kettősök, és neutroncsillag-neutroncsillag összeolvadások észlelésére képesek. Előkészítő fázisban van a harmadik generációs detektorok építése is, mint például az európai Einstein Teleszkóp (E.T.). Erről azt érdemes tudni, hogy:

A föld alá építik, hogy a távoli galaxisokból érkező jeleket minél pontosabban tudják mérni.
Az előkészítésben Magyarország is aktívan részt vesz, többek között az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, az MTA CSFK és a Miskolci Egyetem.

forrás: 24.hu

Hirdetés
This div height required for enabling the sticky sidebar