Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Misztikus helyek, ahol közelebb kerülhetsz a csillagokhoz

img

A Nemzetközi Sötét Égbolt Társaság kezdeményezésére világszerte csillagoségbolt-parkokat hoztak létre. Mutatunk néhányat, amely annyira káprázatos, hogy szinte odaszegez a monitor elé a látvány.

Cherry Springs State Park, Pennsylvania

Az IDA a pennsylvaniai Cherry Springs State Park-ot jelölte ki Csillagos Égbolt Parknak. Ez a 82 hektáros állami park mind az amatőr, mind a profi csillagászok kedvenc helyének számít, ugyanis innen a Tejút középpontja is remekül látható, ami máshonnan igencsak nehezen megfigyelhető.

Az egyik legsötétebb hely a Mississippi keleti részén, ugyanakkor kivételes éjszakai szépségek helye is. Az Éjszakai Megfigyelő Terület a hivatalos megfigyelő mezőn egész időszakban nyitva van, hogy az ehhez kedvet érzők örömüket lelhessék a megfigyelésben.

Big Bend National Park Texas

Ez a nyugat-Texas vadonjában lévő hatalmas park nem csak egy távoli megfigyelő terület a csillagokat kémlelők számára.

A park ki lett bővítve, hogy fenntartsa státuszát, mint a Nemzetközi Sötét Égbolt Társaság parkja, és a megvilágítást is kicserélték árnyékolt LED égőkre. A legjobb időszak a csillagok megfigyelésére a téli éjszakák, ugyanis ilyenkor jóval kevesebb a felhő az égbolton.

Natural Bridges National Monument, Utah

Ez a park Utahban a legelső Nemzetközi Sötét Égbolt Társaság által igazolt park volt, és állítólag itt van az egyik legsötétebb megfigyelőhely az égbolton, majdnem nulla fényszennyezéssel. A három természetes „híd”közül,(konkrétan nem lehet átmenni rajtuk) az Owachomo (a képen) a legkönnyebben megközelíthető és a legjobb „keretet” adja a fotózáshoz, mint pl. itt, a Tejút fotóján.

Death Valley National Park, Kalifornia

A Halál-Völgy a legsötétebb és a legtávolabbi park az országban. Itt találhatóak az akár több mázsás súlyt is elérő vándorló vagy vitorlázó kövek, amelyek több száz méteres csíkokat húzva maguk után változtatják helyüket a síkságon, mozgás közben azonban még senki nem látta őket.

1948-ban kezdték komolyan kutatni a köveket, illetve mozgásukat. Az akkori elmélet szerint az erős szél és a puha, sáros talaj elegendő a kövek mozgásban tartásához, de ezt az elképzelést megcáfolták. Az 1970-es években a jég szerepét vetették fel a jelenség hátterében, bizonyítani azonban nem sikerült az elméletet.

A 2000-es évek elején Ralph Lorenz, a John Hopkins Egyetem bolygókutatója kezdett foglalkozni a problémával, s egy kísérlettel igazolta, hogy a jégbe fagyott kövek olvadáskor könnyen, kisebb szél hatására is elmozdulnak a homokon addigi helyükről, így hagyva maguk után a nyomot.

A park erdőőrei idegenvezetést tartanak minden telihold idején, és a látogatók távcsövön keresztül nézhetik a környező égbolt hihetetlenül gyönyörű látványát.

The Headlands National Park, Michigan

Ez a Michigani park a Mackinac mentén, a legsötétebb pont az USA keleti részén, ahol nem csak csillagok ezreit láthatjuk, de néha még a sarki fény is szemünkbe ötlik.

A Sötét Égbolt Felfedező Ösvény 2012-ben lett hozzáadva, mely direkt a park bejáratától visz a hivatalos megfigyelő helyre, egy egymérföldes járdával ellátott ösvényen.

Blue Ridge Observatory and Star Park, Észak-Karolina

Délkeleten ez a legelső Nemzetközi Sötét Égbolt Társaság park. Ezt a megfigyelőhelyet az észak-karolinai Kék Hegygerinc hegyek övezik, és a Mayland Közösségi Főiskola része, mely a fényszennyezést korlátozza a régióban.

Big Pine Key, Florida

Habár a napfényes állam nedves levegője és túlzott fényszennyezése megakadályozza a tökéletes éjszakai látványt, Big Pine Key, mely 100 mérföldre van délre Miamitól, mégiscsak a tiszta egéről ismert. Ez az egyetlen hely az USA-ban, ahonnan kémlelni lehet a Dél Keresztje csillagképet, mely csak télen látható.

A Dél Keresztje Csillagászati Társaság (az egyik legrégebbi csillagászati társaság nyugaton) minden évben rendez egy Téli Csillag Partit, mely tökéletes gyülekezőhelye a feltörekvő csillagászati fotósoknak.

Griffith Observatory, Kalifornia

Mivel Los Angelesben biztosan nincsenek végtelen vagy sötét égboltok, a Griffith Csillagvizsgáló – Hollywood hegyén – nagyszerű és ingyenes megfigyelőhelye az olyan csillagászati csodáknak, mint pl. a Jupiter és a Vénusz.

A múzeum kertjében havonta Csillag Partit tartanak, és a vendégeknek különféle távcsövekkel mutatják meg az égbolt mesés csodáit.

Chaco Culture National Historical Park, Új-Mexikó

Tévedés azt hinni, hogy csak az új-mexikói parkházakat lehet megnézni itt, melyek a pueblo építészetet képviselik az országban. Ezen a területen a távoli sötét égbolt a legjobb csillagvizsgáló hely az államban.

Great Basin National Park, Nevada

A Nemzeti Park Szolgálat szerint, egy tiszta éjszakán akár csillagok ezreit, sok-sok galaxist, öt különböző bolygót és ember készítette műholdakat láthatunk akár szabad szemmel is ebben a mesés nevadai parkban.

Acadia National Park, Maine

Maine állam keleti partjainál lehet látni a Tejútrendszert. Évente Acadia Éjjeli Égbolt Fesztivált rendeznek ahol amatőr és profi csillagászok jönnek össze, és kampányolnak a fényszennyezés csökkentése mellett, , hogy a területen megőrizzék a csillagos égbolt látványát.

Denali National Park, Alaszka

Minimális fényszennyezéssel, hosszú éjjeleken és komoly magaslatokon majdnem egész Alaszkában páratlan látványt nyújt az éjszakai égbolt, de ősszel és télen az olyan helyeken, mint a Denali Nemzeti Park és Rezervátum, szintén elkaphatjuk az Északi Fény szédítően szép látványát.

forrás: Sz. Á. – noiportal.hu

Hirdetés
This div height required for enabling the sticky sidebar