Rebecca Sharrock minden napjára emlékszik egy ritka betegségnek köszönhetően

Fel tudod idézni, hogy milyen ruhát viseltél tegnap? Vagy hogy a reggeli kávédat milyen bögréből ittad? Netán, arra, hogy mi volt az ebéded?

Mindennapi, megszokott dolgok, melyekre már nem is figyelünk nagyon oda, annyira automatikussá váltak.

Memóriánk idővel megkopik, és egyre nehezebben jutnak eszünkbe dátumok, időpontok, vagy épp az, hogy hol hagytuk a tévé távirányítóját.

Rebecca Sharrock minden napjára emlékszik

Úgy néz ki, a 27 éves Rebecca Sharrock-nek soha nem lesznek ilyen problémái, mivel HSAM-mel (Highly Superior Autobiographical Memory), egy nagyon ritka betegséggel(?) él.

Rebecca Sharrock

A magas fokú autobiografikus memóriazavarral születettek nemes egyszerűséggel minden napjukra emlékeznek, szinte a születésüktől fogva.

Rebecca 12 éves volt, mikor felfedezte, hogy merőben más mint a többiek, ugyanis szinte minden egyes napjára emlékszik, így például arra is, amikor első születésnapját ünnepelte a család, és egy “rém ciki ruhát” adták rá a szülei.

Rebecca Sharrock lenyűgöző memóriája

A fiatal nő nemcsak arra képes, hogy specifikus emlékeket hívjon le memóriájából, hanem minden apró részletet képes pontosan felidézni. Egy tetszőleges napot kiválasztva elmondja, hogy aznap milyen volt az időjárás, vagy hogy milyen események történtek vele.

És ha ez még nem lenne elég, Rebecca szóról szóra el tudja mondani kedvenc regényeinek, a Harry Potter könyveknek a cselekményét, képes arra is, hogy egy-egy korábbi pillanatot felidézve eszébe jussanak a korábbi gondolatai.

Rebecca Sharrock

Szemléltetés gyanánt megemlített egy fényképet, amelyen ő látható kisbabaként, amint beültették a volán mögé. Emlékszik hogy első születésnapját valóságos traumaként élte meg, s a mai napig sírnia kell, ha eszébe jut.

Rebecca tisztán emlékszik erre a napra, anyukája egy “viszketős” ruhát adott rá, amelyben nagyon kényelmetlenül érezte magát, továbbá egy Minnie Mouse figurával is megörvendeztették, amelynek ijesztő mosolyától rettegett.

A HSAM-mel élő emberek olykor rendkívül nehezen dolgozzák fel a múltbeli történéseket, amit Rebecca Sharrock esete is is jól mutat, hiszen ők tényleg nem felejtenek, legyen szó akár jó, vagy rossz emlékről.

Rebecca egyike annak a 80 embernek, akik ilyen különleges memóriával rendelkeznek. A sors iróniája, hogy a lány mostoha apjának az édesapja, akit vér szerinti rokonaként szeret, Alzheimer-kórban szenved.

forrás: Daily Mail, 24.hu

Hirdetés