Mikor van a “most”?

Az idő finom természetét könnyű felismerni. Csak kérdezzük meg magunktól, hogy meddig tart a “most”.

Tudjuk, hogy vannak percek, amik már megtörténtek (a múlt), és amelyek meg fognak történni (a jövő), és a kettő között feltételezhetünk egy nagyon rövid pillanatot, amit “most”-nak nevezünk.

De vajon milyen hosszú ez a pillanat? A másodperc trilliomod része? Vagy bármilyen hosszúságú lehet – nem számít, milyen hihetetlenül rövid?

A “most” kifejezésnek az a célja, hogy áthidalja a múlt és a jövő közti rést. Ez a gondolat persze azt feltételezi, hogy van rés, amit át kell hidalni.

Valójában bármely rés, mindegy, milyen rövid, megtételéhez véges idő szükséges – mint amikor egy hídon vágunk át: időbe telik, amíg egyik oldalról eljutunk a másikra.

De ha a “most” megtörténése időbe telik, melyik része tartozik a jövőhöz és melyik a múlthoz az átkelés alatt? És a “most” bármely része tényleg “most” van?

Mielőtt ebbe belefájdulna a fejünk, elégedjünk meg azzal a felismeréssel, hogy nagy gondolkodók (filozófusoktól kezdve a fizikusokig) évezredeken át küzdöttek ezzel a dilemmával. És senki sem biztos abban, hogy egyáltalán létezik-e válasz a kérdésre.

homokóra

Az örök paradoxon

Az is lehet, hogy csupán egy hibás előfeltevéssel van dolgunk, mert még nincs meg a tudományos hátterünk ahhoz, hogy egy olyan kicsi egységet, mint a “most”, mérni tudnánk.

Az idő alapegységének ez a paradoxonja, talán azt bizonyítja, hogy a “mostok”-nak nincs állandó hosszúságuk. Vagy talán az a mód, ahogy a “most” időtlen határt képez múlt és jövő közt, sokkal többet mond.

Mert ha a múlt egyszerűen beleolvad a jövőbe és nincs hosszúság a kettő között, akkor mi lehet a különbség köztük? Tényleg van különbség?

Vagy az egyik egyszerűen belefolyik a másikba, és mindkét jelenség neve puszta szó csupán, amelyet egy egyidejű egész kisebb részeinek megnevezésére használunk?

Az idővel kapcsolatos nyelvi fogalomrendszerünk talán csak egy nagyon kényelmes kiegyezés az általunk érzékelt múlt és jövő illúziójával?

Megosztás
error: