Mary Celeste: a kísértethajó rejtélye

A Mary Celeste minden idők leghíresebb kísértethajója. Amikor megtalálták, az Atlanti-óceánon hánykolódott, életnek semmi jelét nem mutatta. Több mint egy évszázaddal azután, hogy felbukkant sem tudta senki megfejteni a titkait.

A Mary Celeste, a négyszögletes vitorlájú brigantin, 1872 november 4-én, a New York-i East Riverről indult az olaszországi Genova felé, alkoholt szállított. Fedélzetén volt a hajó 37 éves amerikai kapitánya, Benjamin Spooner Briggs, első tisztje Albert Richardson, és a hét tagú  legénység. Az alsó fedélzeten tartózkodott még a kapitány felesége, Sarah és kétéves kislánya, Sophia.

November 24-én jegyezte be Briggs a hajónaplóba, hogy meglátta az Azori-szigeteket. Az időjárás viharos volt. A hajónapló utolsó bejegyzése november 25-ei.

Tiz nappal később a Dei Gratia britt brigantin vette észre a céltalanul sodródó Mary Celeste-t. David Moorehous kapitány három emberét küldte át a hajóra, akik sem élő, sem halott embereket nem találtak.

A kapitány kabinjában látták Mrs.Briggs paliszanderfából készült harmóniumát, rajta egy kottával – mintha valaki egy darab lejátszása közben hagyta volna ott a hangszert. A varrógép az asztalon állt. A kis Sophia játékait gondosan elrakták… A legénység szálláshelyén kiteregetett ruhák lógtak a szárítókötélen, de ruhák hevertek a priccsen, szárazon és összehajtogatva. A hajó konyhájában pedig látták a reggeli előkészületeit.

Mi történhetett a Mary Celeste legénységével?

Moorehouse kapitány Gibraltár felé vontatta a Mary Celeste-t, miközben különböző elméleteket gyártott. Gondolt arra, hogy egy vihar miatt menekült el a legénység, ennek azonban ellentmondott a fedélzeten tapasztalt idilli rend. Talán lázadás történt? Semmilyen küzdelemre utaló jelet nem találtak, ráadásul a lázadók miért hagyták volna el a hajót?

Mary Celeste

Találtak kilenc érintetlen alkoholos hordót, a tizediket csapra verték – lehet,hogy a legénység tivornyába kezdett? De mindenhol rend volt… Pánikra vagy rémületre sem utalt semmilyen jel.

Briggs kapitány egyik – talán – utolsó cselekedete az lehetett, hogy főtt tojásának a tetejét levágta. De a tányérján érintetlenül hagyta.

És mind közül a legrejtélyesebb kérdés:

hogyan lehetséges az, hogy a Mary Celeste 5 napon át és tíz mérföldön keresztül megtartotta eredeti útvonalát? 

Amikor ugyanis a két hajó találkozott, Moorehous kapitány balcsapáson vitorlázott, a Mary Celeste-et pedig jobbról érte a szél. Elképzelhetetlen tehát, hogyan tarthatta az útvonalat a rejtélyes hajó,ha vitorlái ebben a helyzetben álltak. Vagyis a hajónapló utolsó bejegyzése után is kellett valakinek a hajón tartózkodnia…

Mary Celeste, az elátkozott hajó

Moorehouse kapitány december 13-án vontatta be a Mary Celeste-t Gibraltár kikötőjébe. A történtek kiderítésére indított vizsgálat nem hozott eredményt, a kapitány és a legénység megkapta megérdemelt jutalmát. A hajót rendbe hozták és eladták.

De a balsors tovább üldözte. A tengerészek nem akartak rajta szolgálni, úgy hitték: a hajó el van átkozva. A Mary Celeste tizenhétszer cserélt gazdát, míg végül 1884-ben Haiti közelében korallzátonyra futott és elsüllyedt…

Hirdetés