Makszim Csurbakov esete

Némi irónia érződik a dologban, de Oroszország az egyik olyan hely, ahol a pilóták viszonylag szélesebb nyilvánosságot kaptak, hogy elmondhassák tapasztalataikat.

A peresztrojka ezt a területet sem hagyta érintetlenül, tonnaszám kerültek elő az érdekesebbnél érdekesebb beszámolók. Ezek közül talán a legizgalmasabb és leghitelesebb Makszim Csurbakov pilóta esete, amelyet a KGB igen alaposan kivizsgált.

1991. augusztusában Makszim Csurbakov az orosz vadászpilóták elitjéhez tartozott. Ám egy vasárnap délután egy csapásra megváltozott minden. Azon a végzetes napon Csurbakov kétszer is repült már parancsnokával, majd harmadszor is levegőbe emelkedett, ezúttal egyedül.

4000 méter magasságban repülve hirtelen egy fényes, narancsszínű objektumot pillantott meg maga előtt. Elmondása szerint valami ismeretlen félelem kerítette hatalmába és úgy érezte, minden mozdulatát figyelik. Csurbakov szerint a pilótafülkében érezhetően megnövekedett a hőmérséklet. Ennek ellenére ekkor még tökéletesen ura volt gépének, ám mégis úgy érezte, más irányítja a mozdulatait.

A bázissal fenntartott rádiókapcsolata megszakadt és a titokzatos fénygömb továbbra is mellette maradt. Ekkor hibásodott meg a repülőgép generátora és a pilótafülkében füst kezdett el gomolyogni. A gép előrebukott és zuhanórepülésbe kezdett. Makszim Csurbakov minden erejét és tudását latba vetve elirányította a gépet a lakóövezetektől, majd katapultált.

Gépe másodpercekkel később a talajba fúródott és felrobbant. A katonai szakértők szabotázzsal vádolták meg Csurbakovot és kihallgatták a KGB ügynökei is. Megfenyegették, ha nem mondja el az igazat, terrorista cselekmény vádjával kivégzőosztag elé kerül. A vizsgálatok végül igazolták Csurbakovot és bár a vádat elejtették, sohasem repülhetett újra.

A kommunista éra alatt minderről beszélni sem lehetett. Marina Popovics berepülőpilóta szerint ma már része az űrhajósok oktatásának, hogy miképpen kezeljék a földönkívülieket, hogyan viselkedjenek velük szemben.

Rejtélyek szigete / Harry Hinde írása alapján

Hirdetés