Máig rémálmokat idéz elő a pokol legijesztőbb démonait számba vevő kézikönyv

Az alvilág démonai az emberi képzeletvilágban mindig is léteztek, és számuknak csak a fantázia szabhatott határt.

Mégis voltak, akik megpróbálták számba venni, milyen ijesztő lények élnek a pokolban, és hogyan épült fel a „társadalmuk”. Így tett egy francia okkultista szerző, Jacques Collin de Plancy is a 19. század elején.

A démonológusok között nem de Plancy volt az első, aki „katalógust” készített a démoni erőkről, a Dictionnaire Infernal azonban az alvilági lényeket ábrázoló, szürreális és ijesztő ábrázolásaival mindenképpen a korábbi, hasonló témában született könyvek fölé nő.

[one_half]

démonkönyv
Baál, a Pokol seregeinek hadvezére

[/one_half][one_half_last]

démonkönyv
Asmodeus, szerencsejátékházak felügyelője

[/one_half_last]

[one_half]démonkönyv[/one_half][one_half_last]

démonkönyv
A csillagászattal és mérgező növényekkel kapcsolatba hozott Stolas démon

[/one_half_last]

De Plancy életében több tucat könyvet adott ki, ám egyikkel sem közelítette meg az elsőként 1818-ban megjelent, majd számos további kiadást megélt Dictionnaire Infernal sikerét.

A könyv több leírását korábbi démonológiai munkák ihlették, többek között a 16. századi Pseudomonarchia Daemonumvagy a 17. században született Salamon Kisebb Kulcsa. Ezekben a művekben már felállították a pokol hierarchiáját, amelyet de Plancy is beépített a maga munkájába.

A francia művében szerepelnek jól ismert lények, mint Lucifer és Mammon, de olyan kevésbé ismert alakok is, mint Ukobach vagy Xaphan.

[one_half]

Abigor, az egyik háborúdémon

[/one_half][one_half_last][/one_half_last]

[one_half]

Yan-gant-y-tan, a gyertyaujjú démon

[/one_half][one_half_last]

Amduscias, a mennydörgés és a zene démona

[/one_half_last]

Amikor 1818-ban először kiadták a Dictionnaire Infernalt, de Plancyt még a vallás ellenségeként ismerték, 1841-re azonban már istenfélő katolikusként tűnik fel.

A mű 1863-as kiadásában – nem tudni pontosan, minek köszönhetően – már megjelentek a démonok ábrázolásai is, amelyek a munkát még a korábbinál is ismertebbé tették, tekintve, hogy a démonológiai történetének talán legemlékezetesebb ábrázolásairól van szó.

[one_half]

Ukobach, egy kisebb olajdémon

[/one_half][one_half_last]

Ronwe démon

[/one_half_last]

[one_half]

Andras, a bagolyfejű, angyaltestű démon

[/one_half][one_half_last]

Deumus démon

[/one_half_last]

A több mint hatvan démonrajzot Louis Le Breton francia festő készítette, amelyekből aztán M. Jarrault készített fametszeteket, amelyek egy, csak az okkultista tanok rajongóinak szubkultúrájában ismert műből egy manapság is széles körben hivatkozott, rémisztő démonológiai könyvet varázsoltak.

Az ábrázolások azóta számos alkalommal bukkantak fel más démonológiai munkákban, többek között a Salamon Kisebb Kulcsában, de az interneten is gyakorta találkozhatunk a különösen ijesztő kreatúrákkal.

forrás: Múlt-kor