A kvantumfizika és a megmagyarázhatatlan valóság

A kvantumfizika elméleteinek megfogalmazásával bizonyos mértékben újradefiniálták a valóságot, és az elektron vagy annál kisebb méretű részecskék esetében megváltoztak a szabályok.

Kvantumszinten az általunk valóságként érzékelt világ megfigyelő-függővé vált. Azt is mondhatnánk, hogy a valóság – ezen az energiaszinten egy bizonyos mértékig – a megfigyelő tudatának a függvénye.

A kvantumelmélet olyan ellentmondásmentes matematikai modelleket szolgáltatott, amelyeket arra lehetne használni, hogy a virtuális részecskék, illetve fotonok szintjén végzett kísérletekben megjósoljuk a részecskék vagy energiaállapotok viselkedését.

Bár úgy tűnik, ezek a modellek képesek  előre kiszámítani a szubatomi részecskék viselkedését, a kvantumfizika még mindig nem tud magyarázatot adni néhány olyan alapvető ellentmondásra, amely Newton óta foglalkoztatja a fizikusokat.

A gravitáció például sehogy sem fér bele ebbe a modellbe, és a szuperhúrelmélettel már  egy jó ideje próbálják megmagyarázni és egyetlen, egységes elméletbe beleilleszteni a természet erőit, ami a mai napig sem sikerült.

Az a tény, hogy vannak jó, logikus matematikai egyenleteink, amelyek a kvantumlétezés szintjén értelmezik az életet, még nem egyenlő azzal, hogy ezek az elméletek helyesek is. Ezek csupán a jelenlegi tudásunk alapján elvárható legjobb “tippek”.

Ezeknél a tudósoknál a “tények” nem is olyan szárazak és unalmasak, mint a hipotéziskísérletek. Van bennük egy csomó játék és képzelet, egy csomó bölcsesség és inspiráció. Ezek a tudósok az egészet csak “kitalálják”. Maga a “tény” szó a latin factum kifejezésből ered, amelynek az egyik jelentése: “játék”.

Szóval jó dolog a tudományban hinni, egészen addig, amíg számodra hasznos valóságképet közvetít, ha viszont nem, akkor megvan a szabadságod ahhoz, hogy újrateremtsd saját valóságodat a képzeleted és a saját belátásod szerint. Ha neked így jobb, akkor olyan mindegy, hogy mit mond a tudomány, hiszen úgy tűnik, hogy a tudósok is csak kitalálják a dolgokat.

Felhasznált irodalom: Richard Bartlet: Matrix Energetic – The Science and Art of Transformation 

Megosztás
error: