Középkori gyűrűre bukkant egy amatőr kincsvadász Robin Hood erdejében

Robin Hood rejtekhelyén, a sherwoodi erdő területén került elő az a 14. századi gyűrű, amely akár 70 000 fontot is érhet. A leletet egy amatőr kincsvadász fedezte fel egy fémdetektor segítségével.

A műtárgyat Mark Thompson, egy villás targoncák festésével foglalkozó férfi fedezte fel. Thompson Nottinghamshire híres erdejébe indult fémdetektorával, kincsek után kutatva. 20 percnyi keresés után az eszköz jelzett, nem sokkal később pedig előbukkant az értékes gyűrű.

“Nagyon izgatott voltam, amikor megláttam, hogy arany, de ezen a ponton még nem döbbentem rá, hogy milyen jelentős lelet is lehet”

– árulta el a férfi.

Thompson később felhívta egy barátját, akivel alaposabban körülnéztek a gyűrű megtalálásának helyszínén, újabb értékes tárgyak nyomait keresve. Az amatőr kincsvadász szerint a felfedezés teljesen felvillanyozta, sosem gondolta volna, hogy valaha is efféle értéket talál.

Thompson a gyűrű előbukkanása után értesítette az illetékeseket. A lelet most átesik az ilyenkor szokásos ellenőrzéseken, a kincsvadász pedig bízik benne, hogy az eljárás végén részesülhet némi jutalomban. A férfi már konzultált árverezőkkel, akik úgy gondolták, a gyűrű értéke 20-70 000 font (7,6-26,6 millió forint) közt mozoghat.

kozepkori-gyuru02

“Ha bebizonyosodik, hogy valóban olyan értékes, mint gondoljuk, az teljesen megváltoztatná az életemet”

– állapította meg Thompson.

Dot Boughton, a regionális leleteket ellenőrző tisztviselő megerősítette, hogy a gyűrű jelenleg a British Museumban van, ahol különböző vizsgálatok alá vetik. Az ügyről már értesítették azt a hivatalt is, amely a felfedezett kincsekkel foglalkozik.

mark-thompson
Mark Thompson a gyűrűvel

A most megtalált gyűrű, melynek egyik oldalán a gyermek Jézus, míg másik felén egy női szent látható, a 14. században készülhetett. Boughton a gyűrűben található követ egy olyan díszhez hasonlította, melyet az 1374-ben elhunyt canterburyi érsek, William Wytlesey sírjában használtak fel. Annak bizonyítására, hogy a lelet valóban ebből a korból származik, részletesebb elemzésekre is szükség lesz.

Ha bebizonyosodik, hogy a gyűrű valóban a 14. században keletkezett, az azt is jelenti, hogy nem valószínű, hogy az ékszer egykor Robin Hood zsákmánya volt. A tolvajok fejedelme ugyanis a folklór szerint I. “Oroszlánszívű” Richárd és “Földnélküli” János korában élt, a 12-13. század fordulóján.

Igaz, ha kiderül, hogy a gyűrű korábbi, az sem feltétlenül jelenti azt, hogy Robin Hood valaha is találkozhatott vele, hiszen a hőssel foglalkozó történészek többsége mára úgy gondolja, hogy a rablóvezér valójában nem is  Nottinghamshire-ben, hanem Yorkshire-ben tevékenykedett.

forrás: 24.hu / Mail Online