Kína jövőre megpróbál burgonyát termeszteni a Holdon

Azt már tudjuk, hogy a burgonya megterem a Marson. De vajon mi a helyzet a Holddal? Kína rövidesen megválaszolhatja a kérdést.

Az ázsiai ország azt tervei, hogy a következő holdi leszállóegységére egy apró mesterséges ökoszisztémát is telepít. Így szeretnének utánajárni, hogy képes-e magokból megteremni a burgonya a Hold felszínén. Az ökoszisztéma természetesen végig ellenőrzött körülmények közt marad majd a vizsgálat alatt.

A Chang’e-4 nevű szondát 2018-ban küldik az égitesthez. A szerkezethez egy landolóegység is tartozik, a korábbi, 2013-as Chang’e-3 misszióhoz hasonlóan.

A kísérlet tervéről a héten számoltak be a kínai szakemberek a pekingi Global Space Exploration Conference-en. A Chang’e-4 által hordozott ökoszisztéma igen kicsi lesz, egy 18 centiméter hosszú hengerben fogják tárolni.

A magok mellett az egység selyemhernyó-petéket is szállít majd.

A misszióhoz használt hardver fejlesztésében 28 kínai egyetem vesz részt. Bár a Chang’e-4 nem fogja a magokat közvetlenül az égitest talajába ültetni, a vizsgálat így is figyelemreméltónak ígérkezik.

Csang Juanszun, a tároló vezető tervezője szerint a petékből selyemhernyók kelnek ki, melyek szén-dioxidot állítanak elő, melyet a magból kifejlődő növények oxigénné tudnak alakítani.

“Együtt képesek egy egyszerű ökoszisztémát létrehozni a Holdon”

– tette hozzá a szakember.

Mivel az égitesten a hőmérséklet igen drámain változik, mínusz 170 és plusz 100 Celsius-fok között ingadozhat, az élőlényeket meg kell védeni a környezettől. Ehhez olyan szigetelőanyagot használnak majd, amely képes mérsékelt hőmérsékleten tartani a rovarokat és növényeket. A hengerben mesterséges fény is lesz.

Ha ez nem lenne elég, a Kínai Nemzeti Űrügynökség úgy döntött, élőben is közvetíti majd a magok és peték fejlődését.

Korábban egyetlen ország sem próbálkozott hasonló kísérlettel. Bár a Nemzetközi Űrállomáson több különböző növényfajt is termesztettek már, más űreszközön még semmit. Amennyiben a kínai küldetés sikeres lesz, akkor a jövő emberes Hold-missziói során a kutatók akár burgonyát is ehetnek majd.

forrás: 24.hu, IFL Science