Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Sci-fibe illő szuperbuszt mutattak be Kínában

img

Félig tömegközlekedési eszköz, félig alagút az a jármű, amelyet a múlt hétvégén mutattak be Pekingben a 19. Nemzetközi High Tech Expón, adja hírül az iflscience.com

A tervezők elképzelése szerint a “terpesztő busz” enyhíti majd Kína útjainak zsúfoltságát, amely igencsak elkelne a közel 1.4 milliárd lakosú országnak.

A futurista dizájn hatvan méter hosszú és közel nyolc méter magas, így minden két méter alatti autó kényelmesen elfér majd alatta.

szuperbusz

Bár egyelőre nehéz elképzelni, hogy biztonságosan működhet, néhány város már érdeklődést mutatott  a furcsa jármű iránt. Egyelőre terv szintjén marad az ötlet, de egy működő prototípust Csangcsouban, Kína keleti részén július végén legyártanak.

Közel másfélezer utas

A busznak nevezett, de inkább villamosra vagy vonatra hasonlító jármű 1400 utas szállítására lesz alkalmas, sebességét pedig 60 km/órásra tervezik.

kínai szuperbusz

Amellett, hogy javít a zsúfoltságból adódó káoszon, a légszennyezés mértékének csökkenését is várják tőle. Kapacitása negyven hagyományos buszéval egyezik meg, és elektromos üzemeltetésének köszönhetően évi nyolcszáz tonna üzemanyagot is megspórolna, ami jelentősen csökkentené a szén-dioxid kibocsátást.

szuperbusz

Feltalálói szerint  gazdaságosabb megoldást kínál a közlekedési problémákra, mint egy újabb elővárosi vasútvonal kiépítése, aminek a karbantartása is többe kerülne.

A találmányt egyelőre szkeptikusan fogadja a nagyközönség, a kommentelők olyan aggályokat vetnek fel, mint a kanyarodás során bekövetkezett ütközés, vagy a régi, szűk utak az európai nagyvárosokban. – forrás: iflscience.com/24.hu

Hirdetés
This div height required for enabling the sticky sidebar