exöszájzbúk

A kihalás szélére került a világ egyik leggyorsabb állata

A veszélyeztetett állatok közé kellene sorolni a gepárdot, erre mutat rá egy nemzetközi kutatás, amely szerint alig több mint 7 ezer egyed él a világon, Ázsiában pedig gyakorlatilag már kihaltnak tekinthető.

A világ leggyorsabb szárazföldi emlőse, a gepárd példányszáma óriási mértékben csökkent, derül ki a Proceedings of the National Academy of Sciences szakoldalon megjelent kutatásból.

A BBC oldalán idézett nemzetközi tanulmány szerint már csak körülbelül 7100 vadon élő gepárd van a Földön, és egyes helyeken katasztrofális a helyzet.

Ázsiában tulajdonképp kihalt fajnak számít, 50 példány sincs Iránban. Afrikában sem jobb a helyzet, a zimbabwei gepárdok száma például drámaian csökkent:

16 év alatt 1200-ról 170-re!

A jelenség fő oka az, hogy a gepárdok élőhelyének 77 százaléka a rezervátumokon és nemzeti parkokon kívül esik, ezeken a területeken pedig farmerek gazdálkodnak, akik elveszik a gepárdok zsákmányát.

Persze az értelmetlen feketekereskedelem is hibás: 10 ezer dollárt is adnak a gepárdkölykökért, akiknek viszont a 85 százaléka nem éli túl a szállításukat.

A kutatás készítői azt szeretnék elérni, hogy a Természetvédelmi Világszövetség a veszélyeztetett állatok listájára tegye a gepárdot. Az utóbbi hetekben egyébként kiderült, hogy a zsiráfok és a jegesmedvék száma is drámaian csökken.

forrás:hvg.hu