4500 év után kiderül, mi van írva az ősi egyiptomi halotti maszkokba

Többezer éves, az emberi szem számára láthatatlan egyiptomi írásokat fejtenek meg egy lézeres módszerrel a fizikusok.

Az utóbbi időben újra felpezsdült a tudományos élet az ősi Egyiptom körül. Miközben a tudósok egy különleges sugárzás segítségével térképezik fel, hogy mi is van belülről a piramisokban, egy másik csapat az építményeken kívüli sírokra koncentrál.

Az egyiptomi temetkezési szokás szerint ha egy középosztályhoz tartozó ember meghalt, hasonló halotti maszkot kapott, mint a fáraók. Persze nem egészen olyat: arany helyett használt papiruszból készítették el, némi gipsz és festék segítségével. Szerencsére ezeket az idő is konzerválta, és most a röntgensugárral dolgozó kutatóknak, úgy tűnik, lehetőségük nyílik arra, hogy megtudják, milyen írás állt a maszkhoz felhasznált papiruszokon.

farao02
© Wired / Stanford Egyetem

A kutatást azonban nagyban nehezíti, hogy fizikailag szét kellett szedni őket ahhoz, hogy – különféle oldószereknek köszönhetően – kiderüljön, mit írtak rá az ősi egyiptomiak. A probléma ezzel az, hogy előre sosem lehet tudni, mit fognak majd találni – egy bevásárlólistát vagy egy igazi műalkotást –, és csak akkor derült ki, amikor már szétszedték a maszkot. A Berkley Lab kutatói azonban azon dolgoznak, hogy röntgensugárral is ki tudják mutatni, mi áll a papiruszon.

A Wired felidézi, hogy ötlet nem újkeletű, a kutatást vezető Mike Toth korábban már komoly sikereket ért el egy olyan képalkotó eszközzel, ami különböző hullámhosszú fénysugarak segítségével fedte fel egy adott papír titkait, például Abraham Lincoln egy ujjlenyomatát az eredeti gettysburgi beszéden. A papirusz szerkezete azonban jóval rendezetlenebb, mint a papíré, így a szöveget is nehezebb kinyerni belőle.

papirusz
© Wired / Stanford Egyetem

A megoldást a Stanford Egyetem fizikusa Uwe Bergmann jelentheti. A kutató szerint a megoldás kulcsa a használt tintában lehet. Ha ugyanis megtudják, hogy milyen fémeket tartalmazhatott az íráshoz használt anyag, a megfelelő röntgensugárral olvashatóvá válhat a szöveg. Ugyanakkor ez sem jelenthet tökéletes megoldást, az ősi Egyiptomban ugyanis szén alapú tintát is használtak az íráshoz.

A probléma megoldásához a kutatók a Berkley Lab részecskegyorsítójával most azon dolgoznak, hogy megtalálják azt az energiaszintet és technikát, amivel tökéletesen fel tudják fedni az ősi írást. A képalkotó eljárással ideális esetben ma már látni lehet a szöveg halvány körvonalait, és azokat a barázdákat is, amiket írás közben az íróeszközzel ejtettek a papiruszon.

forrás: Wired/hvg.hu

Hirdetés