Meglepő genetikai egyezést találtak két kőkori nő és a mai leszármazottaik között

Két 7700 éves vadászó-gyűjtögető nő maradványaira bukkantak egy orosz barlangban. A leletek vizsgálata azt mutatta, hogy meglepően hasonló genetikai állományuk a ma is a területen élő utódokkal.

Ezt azt jelenti, hogy az elmúlt nyolcezer évben minimális volt a vándorlás az elszigetelt orosz vidéken, legalábbis az ország keleti részén.

Ez a tény azért ilyen meglepő, mert a világ többi részén az emberek keveredtek ugyanebben az időszakban, leginkább a földművelés megjelenése miatt.

A vizsgálathoz a fogakat és csontokat vizsgálták meg. Andrea Manica kutatásvezető a Cambridge Egyetemről azt nyilatkozta, hogy a megtalált nők nagyjából időszámításuk előtt 5600-ban éltek, és azóta alig változott ott a népesség összetétele. Ma az ulcsik élnek ott, egy tungúz nyelvet beszélő népcsoport.

Az ősi maradványokat az Ördög Kapuja nevű barlangban találták meg, ez keleten található, nem messze az észak-koreai határtól.

Hirdetés

A barlangot először még a szovjet időkben tárták fel, egy csapat tudós 1973-ban több száz csontot és csonteszközt gyűjtött össze, és öt ember maradványát is elszállították innen.

A helyen már kilencezer évvel ezelőtt is éltek emberek, a most vizsgáltak azonban nagyjából 7700 évvel ezelőtt élhettek. Egyikőjük húszas évei elején járt, a másik majdnem ötvenéves lehetett.

Ennyire régi DNS-t nem egyszerű megvizsgálni, mert az idővel csökken a benne rejlő genetikai információ. A kutatócsoport azonban képes volt a mitokondriumban található információt kinyerni. Még arra is választ tudnak adni, hogyan nézhetett ki az idősebbik nő. Valószínűleg barna szeme volt és sűrű, egyenes haja. Azt is tudni vélik, hogy laktózintoleranciában szenvedett.

A kutatók most azt vizsgálják, hogyan maradhatott ennyire elszigetelt ez a terület. Az első elméletek az extrém időjárási körülményekkel magyarázzák a meglepő felfedezést.

forrás: Lica – index.hu