exöszájzbúk

Kutatóexpedíció indul jövőre a Titanic roncsaihoz

Utoljára 2005-ben merültek le kutatók a tragikus katasztrófa helyszínére.

Az OceanGate Expeditions elnevezésű, mélyvízi kutatásokat végző magáncég a közelmúltban jelentette be, hogy a majdnem két hónapos expedíció 2018 májusában indul majd Új-Fundlandról, amelynek partjaitól mintegy 900 kilométerre, az Atlanti-óceán fenekén, 3821 méter mélyen fekszenek a roncsok. A kutatásban a massachusettsi Oceanográfiai Intézet (WHOI) szakemberei is részt vesznek.

Semmit nem visznek el a helyszínről

A washingtoni székhelyű OceanGate közleménye szerint a misszió során, amelynek résztvevői a cég által kifejlesztett mini tengeralattjáróval merülnek le a Titanic roncsaihoz, a hajó maradványainak és dokumentumainak állapotát mérik fel, de semmit nem hoznak a felszínre a védett helyszínről.

titanic-roncsai02
Nem volt elég stabil a Titanic hajó oldala egy új elmélet szerint
Forrás: Origo

A Woods Hole-i szakértők a korszerű tengermélyi képalkotó technológia segítségével el akarják készíteni a roncs háromdimenziós fotografikus modelljét.

Részletes képek a tengerfenékről

A WHOI kutatói egy öt évvel ezelőtti expedíció során minden korábbinál élesebb és nagyobb felbontású képeket csináltak arról a tengerfenék-területről, ahol a Titanic roncsai hevernek. A felvételeket három speciális robottal készítették, amelyek optikai és szonárkamerákkal pásztázták végig a hatalmas, több mint 38 négyzetkilométeres területet.

A Titanic brit luxusgőzös, amely Southamptonból New Yorkba tartott, 1912. április 15-én süllyedt el, miután jéghegynek ütközött. A katasztrófának több mint 1500 halálos áldozata volt.

forrás: origo.hu