Irányított villámcsapások?

Egy olyan szeszélyes és nehezen tipizálható jelenség, mint a gömbvillám esetében könnyű a szkeptikusoknak újra és újra a véletlenre hivatkozni. Sokkal nehezebb ezt elmondani akkor, amikor látszólag egy jól kikutatott természeti jelenség, a normális villám viselkedik természetellenesen.

1886-ban a németországi Ribnitzben egy II. emeleti ablakot hajnali hatkor villámcsapásszerű fénycsík lyukasztott át. A lyukon keresztül egy vízoszlop tört be a szobába, nem normálisan a padló irányába, hanem a mennyezet felé.

A vízoszlop letépte a mennyezetet fedő vakolatot, s azzal együtt az alatta levő dohányzóasztalra zúdult, amelyen egy doboz szivar állt egy ládikóban.

A szivarok furcsa mód elszenesedtek, mintha ki akartak volna gyulladni – a víztől? A szobából több vödörnyi vizet vittek ki. De senki sem tudta megmagyarázni, hogy miként jött létre az a ferdén felfele menő vízoszlop, a kereken kivágott ablaküveg a villámcsapás nyomán, s hogyan is szenesedtek el azok a szivarok a reájuk zúduló víztől? (Popular Science Monthly 29. köt., 719. o.)

villámok

1887 novemberében a dániai Morsban csapott le egy hasonlóan különös mennykő. Egy jégeső alatt egyetlen villámcsapás. Ez megütötte a kéményt, keresztülfúrta magát a farm padlásán lehatolt a földszinten levő nappali szobáig, itt aztán száguldozni kezdett, minden ablak- és ajtókeret körül ledobta a vakolatot, majd átment a hálószobába, leszakította a függönyöket, atomjaira zúzott egy régi holland órát, ám teljesen sértetlenül hagyta azt a kanárit, mely az órától 15 cm-re gubbasztott kalitkájában.

Mielőtt a különös villám elhagyta volna a házat, előzőleg szisztematikusan összezúzott minden ablakot és tükröt, majd kirepült az udvarra, agyoncsapta a macskát, két tyúkot és egy disznót. Ezek után, mint aki jól végezte dolgát, eltűnt. A ház szobájában ezalatt két öreg hölgy ült, ám nekik a borzadályon és nemesebb testrészeik megütésén túl semmi más bajuk nem esett. (Nature, 1887. november 17.)

Még furcsább volt az a villám, amelyik 1890. január 5-én az írországi Mayóban csapott le, hiszen a házban semmit sem bántott, csak egy kosár tojást. Valamennyinek a héja miszlikbe tört, ám a tojások mégsem estek szét, mivel a héj alatti hártya tökéletesen ép maradt! R. H. Scott úr cikke, amely a Királyi Meteorológiai Társaság negyedévi közlönyében jelent meg 1891- ben, immár komoly dilemmát hordoz: Durva-e a villám, avagy bámulatra méltóan finom?

Az ötvenes évek elején egy New Hampshire-i farmer pajtájába látogatott egy fura villám. A férfi éppen fejte a tehenet, amikor a villám bejött, agyoncsapta a tehenet, ám a férfinak semmi baja nem esett! Az ilyen esetek közül a legérdekesebb azonban kétségtelenül 1955-ben történt, Marylandben. A villám egy modern templomba csapott, végigszáguldott az automatikus kéménynyitó és -csukó berendezéseken, majd a központi kapcsolótáblába tett egy kirándulást, hogy végül úgy döntsön, hogy azt a relét indítja el, amelyik ezután vallási himnuszok sorát kezdte játszani a templom hangszóróiban!

Hirdetés