Intelligens fénygömbök – A paassellai ördögök

Finnországban, az ezer tó országában a Paasselka-tó (régi nevén Paasivesi) fényjelenségeinek és szokatlan alakjának köszönheti hírnevét.

Az ovális alakú állóvíz körülbelül 229 millió éve meteorit becsapódásából keletkezett, és 75 méteres mélységével is különbözik a legtöbb finn tótól. Az 1999-ben geológusok által irányított fúrások megerősítették ezt a nézetet.

A víz felett és közelében megfigyelt furcsa fényjelenségekről az első írásos feljegyzés a 18. századból származik. Sullo Stromberg, a neves helytörténész 2006-ban kiadott könyvében a helybeliek által “Paasselin Pintnek” (paassellai ördögöknek) nevezett jelenségekkel kapcsolatos beszámolókat gyűjtött össze.

A változó sebességgel mozgó fénygömbök általában egyedül vagy néha csoportosan lebegnek a tó felett, de időnként a közeli mocsarakban is feltűnnek.

Hirdetés

A legtöbb szemtanú szerint a fehér, ritkán vörös gömbök éjszaka láthatók. A gyakran futball-labda nagyságú tárgyak erősebben világítanak, mint a víz partjáról megfigyelt, távolban haladó autók reflektorai.

Egyes szemtanúk azt állítják, hogy az időnként fantasztikus sebességgel száguldó fénygömbök intelligenciával rendelkeznek vagy intelligens lény irányítja őket.

Állításukat azzal támasztják alá, hogy a paassellai ördögök kikerülik a zseblámpa fényét, az egyéb elektromos fényforrásokat, valamint a halászcsónakokat.

Egyszer több helybeli csónakkal ment haza egy lakodalomból. A tó felett lebegő fénygömbben csak néhány percig gyönyörködhettek, mert az villámgyorsan eltávolodott tőlük.

Néhány finn utazási iroda reklámja napjainkban is azt ígéri az acélidegzetű turistáknak, hogy a Paasselka-tónál az ördöggel találkozhatnak.