Hatalmas kőgolyóra bukkant a bosnyák Indiana Jones

Ismét felforgatja az archeológia világát Semir Osmanagic, akit úgy is hívnak, hogy a bosnyák Indiana Jones. Talált ugyanis egy hatalmas kőgolyót, amiről azt állítja, hogy öregebb az összes hasonló alkotásnál, amit valaha ember készített.

A leletre egy erdőben találtak rá, Zavidovići városa mellett. A gömb sugara 120 – 150 centiméter között van, anyaga vastartalma pedig meglepően magas. Osmanagic szerint a golyó bizonyíték egy eddig ismeretlen, 1500 éves civilizáció létezésére.

kogolyo-bosznia

„Ez Európa legnagyobb kőgolyója, nehezebb, mint 30 tonna. Az alakja tökéletesen gömbölyű, ahhoz, hogy valaki hasonlót készítsen és mozgasson, nagyon fejlett technológiával kell rendelkeznie” – nyilatkozta Osmanagic a BBC-nek.

A régész azt mondja, hogy a XX. század során több hasonló leletet találtak a térségben, de a legtöbbet elpusztították, mert elterjedt egy pletyka, hogy arany van a belsejükben.

kőgolyó

Semir Osmanagic 2005-ben robbantotta fel először a sajtót, és a tudományos világot, amikor azt mondta, hogy a Visoko városa melletti, szabályos gúlákra emlékeztető helyek valójában ősi piramisok, amiket már visszahódított a természet. Bár régészek túlnyomó többsége csak nevetett az elméleten, a Bosnyák kormány támogatja a környék régészeti feltárását.

Anthony Harding, a Régészek Európai Szövetségének elnöke azonban „totálisan abszurdnak” titulálta a visokói ásatásokat. „Annak a feltételezése, hogy egy 12 ezer éves épület van a felszín alatt, az merő fantázia, és bárki, akinek a legalapvetőbb régészeti ismeretei vannak, az pontosan tudja ezt” – mondta.

kőgolyó

Most, a kritikusok ismét sorban állnak, hogy a bosnyák Indiana Jonest fricskázzák. Mandy Edwards, a Manchesteri Egyetem kutatója a Daily Mailnek nyilatkozva azt mondta, hogy nagyon is lehetséges, hogy Osmanagic kőgolyóját valójában nem is emberkéz alkotta, hanem egy konkréció nevű, természetes folyamat eredménye.

forrás: Telegraph, 24.hu

Hirdetés