Gigantikus dinoszaurusz lábnyomra bukkantak a Góbi-sivatagban

A valaha felfedezett legnagyobb dinoszaurusz lábnyomok közé tartozik az a lelet, amelyet a Góbi-sivatagban fedezett fel egy közös mongol-japán tudományos expedíció – jelentették be a kutatók pénteken.

A hatalmas lábnyom 106 centiméter hosszú valamint 77 centiméter széles, és a szakemberek szerint valószínűleg egy titanoszauruszhoz tartozik – olvasható a Phys.org tudományos hírportálon.

E dinoszaurusz csoportba Földünk legnagyobb testű állatai tartoztak, a nyomot hagyó példány például a szakértők szerint legalább 30 méter hosszú és 20 méter magas lehetett. Korát 70 és 90 millió év közé teszik a paleontológusok.

dinolabnyom

“Ritka felfedezésről számolhatunk be, hiszen a nyomfosszília kiválóan megőrződött, több mint egy méter hosszú és még a körmök lenyomatai is látszódnak”

– írta az Okajamai Tudományegyetem a kiadott sajtóközleményben.

dino
A kutatók rajza a lábnyomot hagyó egyedről – Forrás: AFP/Ho

A felfedezést bemutató tanulmányt a japán intézmény és a Mongol Tudományos Akadémia közösen jegyzi.

Sikeresek voltak, mégis kevés nyomot hagytak maguk után

A titanoszauruszok közé tartoztak a legnehezebb élőlények, amelyek valaha a Földön jártak. Termetüket jól érzékelteti, hogy nevüket a görög mitológiából ismert óriások, a titánok után kapták.

A titanoszauruszok a sauropodák utolsó nagy csoportját képviselték a kréta–tercier kihalási eseményt megelőzően, körülbelül 90–65 millió évvel ezelőtt, és koruk domináns növényevői voltak. Bár a csoport elterjedtnek és sikeresnek számított, viszonylag kevés fosszíliát találnak a szakemberek. Csak az utóbbi időben kerültek elő koponyák vagy aránylag teljes csontvázak a durván 50 titanoszaurusz fajhoz tartozóan.

A valaha élt legnagyobb titanoszauruszt még 2014-ben ásták ki Argentínában. A talált csontok alapján a dinoszaurusz 40 méter hosszú és 20 méter magas lehetett. 77 tonnát nyomott, vagyis olyan súlyos volt, mint 14 afrikai elefánt, és néhány tonnával nehezebb, mint a korábbi rekorder, az Argentinosaurus. – forrás: Phys.org / origo.hu

Hirdetés