Betanított csimpánzt és elmebeteg bábát is gyanúsítottak a Hasfelmetsző-gyilkosságokkal

Százhuszonnyolc éve, 1888. augusztus 31-én találták meg Londonban a később Hasfelmetsző Jack néven hírhedtté vált sorozatgyilkos első áldozatának holttestét.

A gyilkosságsorozat ugyanolyan váratlanul maradt abba, ahogy kezdődött, a máig ismeretlen tettes utoljára november 9-én csapott le, ezután nem lehetett többé hallani róla. Mivel az ügy megoldatlan maradt, legendák szövődtek köré, s számos könyvet és filmet inspirált.

A bűnténysorozat helyszíne London Whitechapel elnevezésű nyomornegyede volt, az áldozatok prostituáltak.

A bűntetteket éjszaka, az utcán követték el, csak az utolsó nőt, Mary Kellyvel végeztek szegényes albérletében – ő annyiban is kivételnek számított, hogy a többiekkel ellentétben nem koros és csúnyácska, hanem fiatal és szép volt.

A titokzatos tettes gúnyt űzött a tehetetlen rendőrségből, több Hasfelmetsző Jack aláírással ellátott levelet küldött nekik. A nyomozók tizenegy gyilkosságot vizsgáltak és ötöt tudtak egyértelműen a rendkívül brutális tetteshez kötni, de kilétére nem sikerült fényt deríteniük.

Pedig minden szokásos és szokatlan módszert bevetettek, kihallgattak mintegy hetven mészárost és a londoni alvilág szinte minden kétes alakját, sőt még az egyik áldozat retináját is lefényképezték, hátha rögzítette a gyilkos arcmását – persze hiába.

A közfelháborodás elsöpörte London rendőrfőnökét, de eredményt utóda sem tudott felmutatni. Letartóztattak ugyan egy John Pinzer nevű lengyel születésű cipészt, akit a tömeg majdnem meglincselt, de őt szabadon kellett engedni, mert alibit igazolt. (Az igazsághoz tartozik, hogy a nyomozók célkeresztjébe főként külföldiek kerültek, mert Viktória királynő kijelentette: ilyen tettet angol soha nem követne el.)

A London utcáinak gázlámpái közt a félhomályban feltűnő cilinderes, köpenyeges, fantomszerű alak ma is megrettenti és megmozgatja az emberek fantáziáját. Az idők során száznál több feltételezés született Hasfelmetsző Jack kilétét illetően: a legvadabb szerint betanított csimpánz volt, mint Poe egyik novellájában a tettes, avagy elmebeteg bába, az orosz titkosszolgálatnak az angol belügyi szerveket és az orosz emigránsokat lejáratni akaró ügynöke.

A komolyabb gyanúsítottak között szerepelt egy Thomas Neill Cream nevű orvos is. A rendőrség fő gyanúsítottja Montague John Druitt volt, akit saját családja is Jacknek tartott – az ő hulláját akkor halászták ki a Temzéből, amikor véget értek a gyilkosságok.

Hirdetés

Ott volt a Bérlő nevű titokzatos férfi is, akinek albérletében véres lepedőket találtak, mire Kanadába szökött – róla Hitchcock készített filmet 1926-ban, avagy George Chapman fodrász, aki a gyanúsítások elől 1891-ben Amerikába szökött, ahol tényleg gyilkolt, feleségét tette el láb alól.

Gyanúba keveredtek ügyvédek, orvosok, kereskedők, költők, hentesek, szabadkőművesek, buddhisták, Viktória királynő háziorvosa és egy miniszterelnök is.

hasfelmetszo-jack03

Az egyik legelterjedtebb, de teljesen alaptalan verzió szerint a királynő unokája, a későbbi VII. Edward király fia lett volna Hasfelmetsző Jack – aki vagy szerzett vérbaját megbosszulandó, vagy egy morganatikus házasság eltussolása miatt folyamodott volna erőszakos módszerekhez, a nyomozást pedig a legfelsőbb szintről állították le.

A rejtélyt napjainkban is újra meg újra megoldják, néhány évvel ezelőtt az ismert amerikai krimiíró, Patricia Cornwell jutott arra a következtetésre, hogy Hasfelmetsző Jack egy német születésű festő, Walter Sickert volt. Cáfolhatatlan bizonyítékokkal azonban ő sem tudott szolgálni, így vélhetőleg soha nem fog kiderülni, ki volt valójában Hasfelmetsző Jack.

A Klosowskihoz hasonlóan lengyel származású borbélyként dolgozó Aaron Kosminskit számos, Hasfelmetsző Jack után kutató detektív nevezte meg gyanúsítottként, valójában azonban csak nagyon kevés bizonyíték hozható a férfival kapcsolatba. Kosminski 1891-ben elmegyógyintézetbe került, és ott is halt meg 1891-ben.

2014-ben a civilben üzletember fotelnyomozó, Russell Edwards az egyik áldozat, Catherine Eddowes sáljának DNS-vizsgálata után azt állította, hogy Kosminski személyében bizonyíthatóan megtalálta az igazi Hasfelmetszőt, módszere a kutatók többségét nem győzték meg.

A titokzatos gyilkosról több mint száz könyvet írtak és tucatnyinál is több filmet készítettek róla, ő volt az első sorozatgyilkos, akinek “kultusza” lett.

forrás: MTI / Múlt-kor