Hamarosan repülő autókkal közlekedhetünk

Egy 20 órás tanfolyam elvégzése után bárki vezetheti majd a városi repülőt, avagy repülő autót, ami a tervek szerint két év múlva már elérhető lesz.

Régóta dédelgetett álom, hogy az emberek a hétköznapokban egy-két személyes repülőgépekkel közlekedjenek, ám eddig ez a sci-fi kategóriába tartozott.

Bár a repülő autó fejlesztése 2015 decemberében nagyon fontos téren kapott zöld utat, egy német cég lehet az első, aki bárki számára elérhető légi járművel debütál.

A 2015-ben alapított Lilium Aviation egy teljesen elektromos meghajtással szerelt gépen dolgozik, ami képes lehet a függőleges felszállásra. A Müncheni Műszaki Egyetem hallgatói és oktatói által létrehozott cég szerint a kétüléses gépet 320 kWh-s akkumulátorral szerelik fel, ami egy feltöltéssel 500 km-t lesz képes megtenni, az akku töltése pedig nagyjából egy éjszakányi időt vesz igénybe. A gép 400 km/h-s sebességig tud majd gyorsulni, valamint maximum 3 km magasságba tud felemelkedni. A motorok összesen 435 lóerővel hajtják majd meg a repülőt.

A Lilium Jet névre keresztelt járművet 36 hajtóművel látták el, amiből 12-12 a két szárnyon, további 12 pedig az orr két oldalán helyezkedik el. Ezeket mozgatva lesz képes a gép függőlegesen is felszállni.

A fejlesztők szerint az irányítása egyszerű lesz, a legbonyolultabb műveletet, vagyis a le- és felszállást automatika végzi el a pilóta helyett. Ehhez csupán az kell, hogy a kiszemelt területen legyen 225 négyzetméternyi szabad hely.

A légi járművet az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség Light Sport Aircraft, azaz könnyű sport repülőgép minősítéssel látta el, vagyis a használatához elég egy 20 órás képzésen részt venni. A probléma valószínűleg inkább az árral lesz, hiába vezetheti ugyanis mindenki, az árcédulán szereplő egyelőre ismeretlen összeget valószínűleg kevesen tudják majd megfizetni. – forrás:hvg.hu