A gabonakörök helyszíneinek jellegzetessége

Bár egész Nagy-Britanniában találhatók gabonakörök, a média azonban főként azokra koncentrál, melyek Közép-Dél-Angliában (Wessexben) Hampshire-ben és Wiltshire-ben jöttek létre.

A munkájukat lelkiismeretesen végző kutatók viszont jól tudják, hogy a körök egész Nagy-Britannia területén előfordulnak, viszont ezekről az esetekről többnyire csak a helyi sajtó ír.

A gabonakör-jelenség iránti növekvő érdeklődésnek köszönhetően, az utóbbi években számos újabb helyszínt fedeztek fel, ahol évről-évre rendszeresen megjelennek a rejtélyes körök, s talán az sem véletlen, hogy e helyszínek közül, három az állítólag “kísértett” wessexi területre korlátozódik.

A Cheesfoot Head-i “puncsostál” Winchester közelében, Hampshire megyében

Cheesfoot, ez az óriási természetes amfiteátrum, talán a legnevesebb helyszín a gabonakörök tekintetében. Nagyon közkedvelt kirándulóhely, szép sétálóutakkal, megfelelő parkolási lehetőségekkel.

Cheesfoot legdélebbi része kiterjedt, kb ötven méter magas meredek lejtő, amelyet főleg nyulak népesítenek be. Itt került sor a “whitecrow-i expedícióra” (“Operation Whitecrow”), mely 8 napon át tartott 1989 júniusában, és az ország vezető tudósai közül hatvanan vettek részt benne, melynek célja az volt, hogy megfigyeljék, miként keletkeznek a gabonakörök.

Szinte minden évben keletkeznek itt különféle gabonakörök, amelyeket a forgalmas, Winchestert Petersfielddel összekötő és a “puncsostál” déli peremét átszelő A272-es országúton elhaladó autósok tisztán és kivehetően látnak.

A westbury Fehér Ló Bratton közelében, Wiltshire megyében

Hirdetés

Ezen a helyen jelentek meg az első modern gabonakörök 1980 augusztusában a gigantikus Fehér Ló alatt, amelyet Westbury Hill mészkőfalába véstek a 878-ban lezajlott ethandumi csata emlékére, ahol is Alfréd király a dánok felett aratott győzelmet. Tucatnyi kör jelenik meg minden nyáron ennek a messziről is látható hegyoldalnak a lábánál, közel a Salisbury-fennsík északra néző lejtőjéhez. (amely egyébként a kiképzőgyakorlatok számára fenntartott legfőbb katonai terület.)

A cheesfooti és a westbury helyszínhez igen régi hagyományok kötődnek. Mindkét helynek adtak a középkorban “ördögneveket”, ami a néprajz művelői szerint arra utal, hogy már régóta szokatlan események történnek ezeken a különös területeken.

Clay Hill, Warminster közelében, Wiltshire megyében

Egy nagyrészt lapos síkságból emelkedik ki ez a feltűnő hegy, Warminster városától nyugatra. A 60-as években a lelkes ufo-megfigyelők gyülekezőhelyeként vált ismertté, és jó pár éve már a gabonakörök miatt is sokan látogatnak ide. Clay Hill a kirándulók számára is jól megközelíthető.

A felfedezések ideje

Bár sok kör keletkezési idejét nehéz meghatározni, de az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy éjszaka vagy a hajnali órákban jön létre. Ezt erősítette meg Pat Delgado és Don Tuersly, amikor 1986 nyarán Cheesfoot Headnél egész éjszaka virrasztottak a cél érdekében. Megfigyelésük révén bebizonyosodott, hogy az először július 6-án hajnalban felfedezett alakzat, 5-én este 10, és másnap reggel 3 óra 30 között keletkezett.

Az említett helyszínek mellett természetesen a világ más pontjairól is érkeznek beszámolók az újabb és újabb furcsa alakzatokról. Vajon tényleg földönkívüli értelem tehető felelőssé? Esetleg sokkal földhözragadtabb magyarázat található e rejtélyre? Remélhetőleg egyszer válaszokat kapunk.

(Rejtélyek szigete)