Gabonakör-krónika

Körök és más geometriai formációk a huszadik század hetvenes évei óta bukkannak fel Dél-Anglia gabonatábláiban.

Kezdetben csak magányos, kisebb-nagyobb körökből álló alakzatok hívták fel magukra az emberek figyelmét: többnyire autópályák mellett, magaslatokról jól belátható vagy híres építmények közelében leltek búzamezőkbe ágyazott geometriai formációkra.

Bár a körök és a titokzatos geometriai alakzatok nagyobb része búzatáblákban fordul elő, más gabonaföldeken is megtalálhatók; zab, rozs, repce, sőt még napraforgó földeken is.

Az eleinte itt-ott szórványosan felbukkanó körök adták a jelenség nevét: „gabonakörök” A köztudatban így is rögzült az elnevezés, a Föld minden táján a „gabonakör” kifejezést használják.

Az elnevezés azonban hamar meghaladottá vált: a kezdetben egyszerű körökből álló alakzatok helyett manapság összetett, bonyolult képek tűnnek elénk. Igazi mesterművek.

A gabonakör felbukkanása — a tévhittel ellentétben — nem mai jelenség, írásos bizonyítékok támasztják alá, hogy már a középkorban is keletkeztek ilyen alakzatok. Az akkoriban felbukkanó gabonaköröket — mint minden megmagyarázhatatlan jelenséget — az ördög munkájának tartották, hiszen nem érthették meg azok jelentőségét.

A felmerülő gabonaformák az általunk ismert klasszikus geometria elemeiből állnak. Az alakzatokba rendezett gabonaszálaknak legtöbbször különös jellemzőik vannak. A szálak nincsenek eltörve, hanem 90 fokos szögben hajlanak meg, és így, ebben a horizontális irányban nőnek tovább.

gabonakor-kronika02

Szépségük lenyűgöző, különösen azért, mert még a mai, fejlett technika sem képes rá, hogy valami hasonlót hozzon létre. A formációk évről-évre, fokozatosan „fejlődnek” és bolygónk felszínén mindenütt felbukkannak.

Bár a Föld minden sarkából érkeznek beszámolók, mégis Dél-Anglia maradt a „gabonakörök hazája”. Az első beszámolók óta sok nyár múlt el, de a gabona-földeket még mindig évről-évre szebb, bonyolultabb formációk díszítik. A nyár elmúltával pedig visszavonhatatlanul, napról-napra tűnnek el a búzamezőkbe fektetett alakzatok — a szorgalmas angliai földművesek cséplőgépei alatt.

Hajdani létüket csupán fotók és filmfelvételek bizonyítják. Évek óta halmozódnak a bizonyítékok, arra, hogy nem vagyunk egyedül a kozmoszban.