Megtalálták a szuperanyagot, ami szinte mindenből képes áramot csinálni

A KBNNO névre keresztelt perovszkit-ásvány nemcsak a nap-, de a mozgási- és a hőenergiából is képes áramot fejleszteni.

A perovszkit-ásványok eddig is komoly szerepet játszottak a megújuló energiaforrások kihasználásában, a jövőben azonban még hatékonyabbak lehetnek az ezzel készülő eszközök. A finn Oului Egyetem kutatói egy olyan új ásványt fedeztek fel, ami többféle energiát is képes elektromos árammá alakítani – számolt be róla az International Business Times.

A jelenleg használatos perovszkit-ásványok legnagyobb hátránya, hogy bár a segítségükkel hatékonyan lehet átalakítani a különböző energiákat elektromos árammá, a különböző szerkezetű ásványok különböző területeken alkalmazhatók.

Míg egy részük a napelemeknél hasznosítható, mások a mozgási- vagy a hőenergiát képesek árammá transzformálni. A most felfedezett KBNNO (a név a kémiai összetételére utal) a kutatók szerint azonban egyszerre több energiaforrást is képes hasznosítani.

kbnno-asvany
© Oulu Egyetem

A legnagyobb probléma jelenleg az, hogy bár a KBNNO a hőenergiát és a nyomást is elektromos árammá tudja alakítani, nem olyan jó hatásfokkal, mint más perovszkitok. A kutatók szerint azonban módosítható a szerkezete, így könnyen lehet, hogy képesek lesznek maximalizálni a hatásfokát.

Ha ez sikerülne, akkor olyan eszközöket fejleszthetnének, amik képesek lennének a környezet energiáját átalakítva töltődni, anélkül, hogy hálózatra kellene csatlakoztatni őket. A szakemberek jelenleg az ásvány szerkezetének tökéletesítésén dolgoznak, néhány éven belül pedig elékszülhet az első olyan eszköz prototípusa is, amit kereskedelmi forgalomban is kapni lehet majd.

forrás: International Business Times, hvg.hu