Ezotéria – Az első lépések

Az ezotéria térhódításából is látszik, mennyire részévé vált életünknek a másként gondolkodás Tarot, asztrológia, okkultizmus, szimbólumok, karma, parapszichológia, mágia, világvége, reinkarnáció, paradigmaváltás, telepátia, holisztikus szemlélet, teozófia, csakrák, fénytest, aura, transzcendencia, spiritualitás, meditáció, imagináció, jóga.

Se szeri, se száma azoknak a kifejezéseknek, fogalmaknak, melyekkel találkozunk, ha elindulunk az ezotéria világszemléletet megváltoztató rögös, ám eredményekkel kecsegtető útján.

Ez az írás nem csak azoknak kíván segítségére lenni, akik már jócskán beleásták magukat ebbe az érdekes szakterületbe, de a bőség zavarával küzdve, az ezotéria útvesztőjében bolyongva keresik a számukra megfelelő, helyes kivezető utat, hanem azoknak is, kik még csak kacsintgatnak e világnézet felé, de egyelőre nem mertek – kellő ismeretek hiányában – elindulni.

Mi is az az ezotéria?

Az ezotéria az exotéria fogalom ellentéte. Poláris, egymást kiegészítő, egymásnak látszólag ellentmondó, egymással látszólag szemben álló minőségek. Mindkettő a világ, és természetesen benne önmagunk megismerésének egy-egy lehetséges megközelítését mutatja meg.

Az exoterikusan szemlélődő ember kifelé tekint, személyiségén kívül keresi a világ működésére a magyarázatot. Analizál, elemez, részekre bont, keresi az összefüggéseket, következtetéseket von le. Mindez a tudás öt érzékszervünkkel felfogható, intellektuálisan megérthető, továbbadható. Ha kellő intelligenciával, értelmi kapacitással rendelkezünk, megtanulható. Van azonban a világ, és benne önmagunk megismerésének egy másik útja is, ez pedig az ezoterikus.

Az így gondolkodó és élő ember nem csak ismereteket gyűjt be, hanem jóval messzebb jut. Új információk, ismeretek felbukkanásakor először is a következő kérdések merülnek fel benne:

  •  Kell ez nekem?

  • Szükségem van rá?

  • Több leszek általa?

Ha igennel válaszol a kérdésekre, beengedi tudatába az új, ismeretlen momentumokat. Természetesen saját „szűrőrendszerén” keresztül. A folyamat végére bölcsességgé alakítja önmagában, mely megnyilvánul kommunikációjában, viselkedésében, a többi emberrel való viszonyában. Míg az exoterikus tudás tanítható, átadható, tudunk róla beszélni, addig a személyiségbe beépült ezoterikus tudás, ami egyenlő a bölcsességgel, nehezen megfogható, nehéz róla beszélni, szinte egyáltalán nem lehet átadni.

Gondoljunk egy nagyon hétköznapi dologra!

Beszélhetek én bármennyit valakinek az almáról, leírhatom alakját, ecsetelhetem, lefesthetem sokféleségét, sokszínűségét, sőt még az ízéről is beszélhetek, de ha az illető soha sem látott almát, és nem is evett, semmit sem ér mondandóm.

Megtanulni képes lesz bármit, akár mindent az almáról, csak éppen közvetlen, átélhető kapcsolatba nem került vele. Nem fogta a kezében, nem érezte tapintását, nem látta milyen kívül és belül. Legfőképpen pedig nem tudja, milyen az íze, mert soha nem harapott bele egy jó nagyot, és nem nyelte le jóízűen. Így van ez az ezotériával is.

Az ezotéria hatása világszemléletünkre

Az exoterikus ismereteket olvasva, azokat tanulmányozva, kutatva, előbb-utóbb világszemléletünk megváltozik. Megváltozik, mert a folyamat közben rádöbbenünk és belátjuk, hogy eddig olyan dologról, olyan oldalunkról mondtunk le, vagy nem ismertük, ami szerves része, azaz a másik megközelítése annak, ahogy eddig szemléltük a világot, és benne emberi létezésünket, életünk értelmét.

Az ezoterikus tanítások javaslatokat próbálnak adni ahhoz, hogy ezt a változtatást megpróbáljuk megvalósítani életünkben. Ötleteket vetnek fel, ösvényeket mutatnak meg, hogy merre keressük saját utunkat, merre induljunk el esetleg. Természetesen a teljesség igénye nélkül, hiszen ahány ember, annyi út lehetséges. A tanítások útjelző táblákhoz hasonlítanak, melyek útba igazítanak bennünket, de az úton mindenkinek önmagának kell végig mennie. Egyedül. Sőt, néha el is kell tévednie!

Forrás: www.mindenamionismeret.hu – Szerző: Benedek Emília

Hirdetés