Amerikai kutatók elkészítették a legkisebb gyémántokból a világ legvékonyabb elektromos vezetékét

A Stanfordi Egyetem munkatársai felfedezték a módját, hogy miként használják fel az úgynevezett diamondoidokat – a gyémánt lehető legkisebb morzsáit – arra, hogy az atomokat a lehető legvékonyabb, mindössze három atom szélességű elektromos vezetékké állítsák össze.

Magától áll össze a vezeték

Az új módszert felhasználva különbözőféle atomok LEGO-szerű összerakosgatásával lehetőség nyílhat apró vezetékek készítésére sokféle alkalmazás számára.

Thinnest nanometer-scale wire coated with diamonds invented by scientists

A lehetőségek száma szinte korlátlan az elektromosságot generáló szövetektől kezdve a fényt és elektromosságot egyaránt alkalmazó optoelektronikai eszközök és veszteség nélkül áramot vezető szupravezető anyagok készítéséig, írják a kutatók a Nature Materials legújabb számában.

„Amit kimutattunk itt a következő: tudunk készíteni parányi, vezető huzalokat a lehető legkisebb méretben, amely lényegében saját magát állítja össze”

– mondta Hao Yan, a Satnford posztdoktori kutatója, a cikk vezető szerzője.

Jó elektromos vezető

„A folyamat egyszerű, egy edényben elvégezhető szintézis” – folytatta Yan. „Összeöntjük az alkotórészeket és fél órán belül elkészül az eredmény.

Noha léteznek más módszerek is, amelyekkel az anyagokat arra késztetik, hogy önmaguktól összeálljanak, ez az első, amelyről kimutatták, hogy szilárd, kristályos maggal rendelkező nanohuzalt hoz létre, amely jó elektromos vezetőképességgel rendelkezik, mondta Nicholas Melosh, a cikk társszerzője.

forrás: origo.hu / Nature Materials