Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Elgörbülő fénysugarak

img

A szokványos fizikához szokott, s az ufókutatásban kezdőnek számító személyek gyakran kételkedve emelik fel kezüket, ha olyan különleges jelenségekről hallanak, amelyek az idegen repülő objektumok észlelése során szoktak megtörténni.

Ezek közül talán a legérdekesebbek azok a fénysugarak, melyeket mintha ketté vágtak volna, vagy amelyek elkanyarodnak minden nyilvánvaló fényelnyelő, fényvisszaverő vagy fénytörő anyag jelenléte nélkül.

Az alábbi történetben is ilyen “lehetetlen” módon viselkedő fénysugarakról lesz szó.

A londoni Daily Express 1966. április 12-i száma közölt egy történetet, melyben egy autós, a 38 éves Ronald Sullivan a dél-ausztráliai Bendigo környékén autózott egy holdfényes éjszakán, amikor arra lett figyelmes, hogy a reflektorok fénye érthetetlen módon egyszer csak jobbra kanyarodott.

Maryborough rendőrségén tett nyilatkozatában kijelentette, hogy csak nagy nehézségek árán tudott elkerülni egy karambolt, s miközben teljesen lelassított, azt látta, hogy “gázszerű fények” ragyognak a szivárvány összes színében az út ment mezőn. A fényorgiát egy olyan tárgy megjelenése követte, amely függőlegesen 3 méteres magasságba emelkedett a talajtól, majd egy szempillantás alatt eltűnt.

Miután Sullivan pár nap múlva ellátogatott a helyszínre, kiderült, hogy egy másik sofőr, bizonyos Gary Turner, előző nap ugyanazon a helyen vesztette életét. A rendőrségi vizsgálatok során, a frissen felszántott földön, 20 méterre a kerítéstől, egy másfél méter átmérőjű kör alakú bemélyedésre bukkantak a talajban, amelynek mélysége 5-13 centiméter között váltakozott.

A rendőrség emberei egyébként szavahihető szemtanúként jellemezték Sullivant, aki nem mellesleg egy köztiszteletben álló üzletember is volt.

A rendelkezésre álló információ olyan találgatásokra adott okot, hogy a fényszórók fényének elhajlását talán annak köszönhette, hogy Sullivan véletlenül belehajtott az ufó erőterébe.

Torz visszaverődés

A Flying Saucer Review-ban napvilágot látott kommentárjában Stephen L. Smith tudós olyan fontos részleteket hiányolt, mint például Sullivan autójának márkáját, a fényszórók pontos típusát, illetve a fény meghajlásának pontos helyét.

Úgy vélte három lehetséges magyarázat fordulhat elő: a sugarak a fény forrásánál hajlottak el; az elhajlás valahol a sugár mentén történt; a fénysugár illúzió vagy hallucináció révén tűnt hajlottnak.

Vannak természetesen más verziók is. Ha hallucináció okozta a jelenséget, akkor könnyen lehet, hogy spontán módon alakult ki a szemtanú agyában. Vagy talán valamilyen külső tényező idézte elő a látottakat, netán annak az objektumnak az erőtere, amelyet Sullivan látott?

Rejtélyek szigete

Hirdetés
This div height required for enabling the sticky sidebar