Egymillió növény lesz a világ első erdővárosában

Az éghajlatváltozás és a környezetszennyezés elleni harc, valamint az átlaghőmérséklet csökkentése, a helyi levegő minőségének javítása és a régió biológiai sokféleségének kiterjesztése érdekében hivatalosan is megkezdődött az erdőváros építése a kínai Liuzhuban, az ország déli részén fekvő Guangxi tartományban.

A kivitelezéssel a Stefano Boeri Architetti építészeti céget bízták meg, amely világszerte ismert zöld projektjeiről, mint például a milánói függőleges erdő. A munkával a tervek szerint 2020-ra végezhetnek.

kínai erdőváros
Forrás: Stefano Boeri Architetti

A 175 hektáron fekvő erdőváros megújuló energiaforrásokon üzemel majd, üzleti és lakóterületeknek egyaránt helyt ad, lesz rajta egy kórház, két iskola és több szabadidős park is. Becslések szerint harmincezer ember költözhet majd be a településre.

kínai erdőváros
Forrás: Stefano Boeri Architetti

A város a szó legszorosabb értelmében zöld lesz, közel egymillió növényt, köztük száz fafajta negyvenezer egyedét ültetik majd el a határain belül. Ezek együttesen tízezer tonna szén-dioxidot és ötvenhét tonna szennyezőanyagot nyelnek el évente, e mellé kilencszáz tonna oxigént is termelnek.

kínai erdőváros
Forrás: Stefano Boeri Architetti

Amennyiben a projekt beváltja a hozzá fűzött reményeket, példát adhat a világnak a zöld városok terén, de Kínában is azonnali hatásai mutatkoznának, ugyanis az ázsiai ország a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója, és emiatt nemzetközi nyomás alá kerültek.

forrás: sokszinuvidek.24.hu

Hirdetés