Egyedülálló hun leletet talált egy túrázó

Rendkívüli, 125 tételből álló hun kori leletegyüttessel gyarapodott a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) gyűjteménye. A nyáron feltárt, restaurálás alatt álló műtárgyakból egy-két éven belül kiállítás nyílik – írja az MTI.  A hun kori tárgyakról egy túrázó, Ehmann Gábor értesítette a múzeumot.

Ehmann Gábor a sajtótájékoztatón elmondta, hogy egy észak-dunántúli túraútvonal mellett, a falevelek közt pillantott meg egy nemesfém veretet, majd a lelőhely bolygatása nélkül felvette a kapcsolatot az MNM szakembereivel.

Június elején lezajlott a terepi kutatás jelentős része, majd talajradarral és magnetométerrel is átnézték a környéket. Az ásatáson kiderült, hogy egy északi tájolású platón patkó alakban földelték el a tárgyakat, nyolc-tíz csoportban.

A patkó nyugati szárát egy nyereg és szügy- vagy farhám, keleti oldalát egy zabla és fejhám veretei alkották, középen egy férfiviselethez tartozó együttes darabjait és egy nyílcsúcsot tártak fel.

Sír, embercsontok a leletek környezetében nem kerültek elő – mondta Szenthe Gergely ásatásvezető régész.

A tárgyak egy áldozati rítus során kerülhettek a földbe, Attila uralkodása idején.

[tie_slideshow]

[tie_slide] hun-lelet [/tie_slide]

[tie_slide] hun-lelet [/tie_slide]

[tie_slide] hun-lelet [/tie_slide]

[/tie_slideshow]

Ezt az áldozati rítust a sztyeppei népek hagyományához kötik. Ennek során bizonyos idővel a halál után tárgyakat ástak el a sír szűkebb vagy tágabb környezetében – közölte az ásatásvezető.

A leletegyüttesben kimondottan a rítus számára készült tárgyak kerültek elő, használatra utaló nyomok ezért nincsenek, de a tudatos roncsolás nyomai jól megfigyelhetők – számolt be Szenthe Gergely. Hasonló leletegyüttest eddig még soha nem tártak fel. – forrás: MTI / index.hu