Egy nyolcvanas években történt érdekes békéscsabai fényjelenség története

Ez a megfigyelés Békéscsaba környékén, Fürjesen történt 1986. október 10-én, hajnali 1 óra 30 és 2 óra között. Az időjárás: holdvilág, teljes szélcsend, felhőtlen, csillagos égbolt és körülbelül +10 fokos hőmérséklet.

Csapadék vagy nagyobb felhősödés sem a megelőző, sem az azt követő napokban nem volt. Fürjestől 1-2 kilométer távolságban délkeleti irányban váratlanul villámláshoz hasonló, hihetetlenül nagy fényerejű jelenséget tapasztaltak.

A megfigyelő körüli több kilométer átmérőjű területen volt ez észlelhető. Villámhoz hasonlított, sőt azok között is a ritka, rendkívül nagy erejűekhez – de az ég teljesen felhőtlen volt.

Az is különös, hogy ezt a fényjelenséget semmilyen, általában megszokott csattanás, dörgés, morajlás nem követte. Hanghatás nélkül zajlott le. Csak egyszer történt meg, a fénycsík körülbelül 60-70 fokos látószögtől a teljes sík földfelszín fölött 200-300 méterig tartott, így az alsó széle nem ért el semmilyen felszíni tárgyat vagy objektumot. Nagyjából függőleges irányú, közel egyenes volt, a villámoktól eltérően nem volt “cikk-cakkos”, bár néhány kis törésszögű tagozódás volt benne.

villamlas
illusztráció

Ezt követően a fénycsík helyén kékes színezetű csillogó, ködszerű képződmény lebegett körülbelül 5-6 percig, ami közben folyamatosan halványodott és részben szétoszlott. A ködoszlop a holdfényben acélkékes színben csillogott.

Kismétékű rétegmozgás hatására helyenként a függőleges ködoszloptól 10-30 méter hosszú részek eltolódtak, és így a fényjelenség utáni egyenes ködoszlop tagolttá vált. A köd valószínűleg anyagjellegű lehetett, ha a légmozgás hatására tagolttá vált.

A szemtanúk mondták:

“A jelenség után közvetlenül valamilyen szokatlan, addig sohasem érzett különös, kellemetlen és nagyon intenzív szagot éreztünk, ráadásul elég hosszú ideig, körülbelül 20-30 percig.”

Kiegészítésként fontos megjegyezni, hogy a  Békéscsaba határában levő Fürjesen már 1953. december 1-je óta működik radaros alakulat, 2004 óta pedig hazánk egyik NATO-radarja üzemel itt. (lásd a legfelső képet)  És mint ismeretes az UFO-szakirodalomból, gyakran észlelnek azonosítatlan tárgyakat és egyéb furcsa égi jelenségeket katonai létesítmények közvetlen közelében.