Egy 11 éves lány 475 millió éves fosszíliát talált egy tó partján

A 11 éves Ryleigh Taylor épp a Douglas-tó partján sétálgatott, amikor figyelmes lett egy különleges kőre. Szerencsére nem kacsázni kezdett vele.

Annak ellenére, hogy a hírekben időről időre felbukkan egy-egy hír arról, hogy dinoszauruszok maradványait találták meg – elég csak a csehországi maradványokra vagy a buszméretű dinóra gondolni –, a tudósoknak ez nem ennyire egyszerű feladat. Ahhoz, hogy rátaláljanak a fosszíliákra, rengeteg mérésre, ásatásra van szükség, és még akkor sem biztos, hogy eredményes lesz a kutatás. Néha azonban vannak egészen extrém véletlenek is.

Ilyen szerencséje volt annak a 11 éves tennessee-i lánynak, Ryleigh Taylornak is, aki nemrég teljesen véletlenül bukkant rá egy körülbelül 475 millió éves fosszíliára – számolt be róla a WATE nevű helyi híroldal. Az ősleletre a Douglas-tó partján bukkant rá, amikor a parton sétálgatott.

A Paleozoikum időszakából származó fosszília egy trilobita – egy vízben élő ősi ízeltlábú – maradványát konzerválta az utókor számára. Mivel a lány családja nem tudta pontosan, hogy mit is találtak, felkeresték a Tennessee-i Egyetem kutatóit, akik megerősítették, hogy valóban egy nagyon ritka és értékes leletről van szó.

A lelet valóban különleges: a trilobiták a növekedésük során vedlettek, ekkor a váz több száz apró darabra törött. A most talált kövület azonban egyben őrizte meg az egész állatot.

A trilobiták nagyjából 270 millió éven át éltek a Földön, és még mindig nem tudni pontosan, mitől pusztultak ki végül.

forrás: hvg.hu/Wate