A város, ahol betiltották a halált

Az északi szélesség 78. körén túl élnek olyanok, akik öregségüket megélhetik a saját szülővárosukban, de a halált már nem.

A Svalbard-szigetek (ismertebb nevén a Spitzbergák) Norvégiához tartoznak. Bár élnek errefelé emberek, a népsűrűség igen alacsony; a helyiek életébe legfeljebb az időnként felbukkanó jegesmedvék csempésznek némi izgalmat.

A sarkvidéki pólus és Norvégia északi partjai között, a 78. szélességi körön található egy kis szigeten Longyearbyen városa. Kicsit több mint kétezren lakják, és ezzel a Spitzbergák legnagyobb emberlakta települése. Létszámra talán nem tűnik soknak, de ez érthető: kevesen viselik jól a zord sarkvidéki időjárást, amit kis faházakban kell átvészelni.

És elég nehéz lokálpatriótának lenni a világ egyetlen településén, ahol törvényben tiltották meg a halált.

Első ránézésre ez is olyan hülye jogi nonszensznek tűnik, mint az amerikai puritanizmus napjaiból fennmaradt törvények, amik tiltják például a fehérneműk kiteregetését a szabad ég alatt. Hát hogy lehetne betiltani a halált? Ez csak vicc lehet.

De nem, nem az – sőt, ez egy nem túl régi, de igen racionális törvény, aminek a betartását szigorúan ellenőrzik. Olyannyira, hogy a halálos betegeket hajóval vagy repülőgéppel szállítják át Norvégiába, hogy ott térjenek örök nyugovóra. De akik véletlen baleset vagy gyors lefolyású betegség miatt halnak meg, azokat sem fogja eltemetni senki. A longyerbyeni temető 70 éve bezárt, és nem fogadnak új halottakat.

Hogy mi ennek az oka? A permafroszt, vagyis a sarkvidéki régiók állandóan fagyott talaja. A halottakat azért szokták eltemetni, hogy ne a felszínen menjen végbe a természetes bomlásuk, hanem a föld alatt.

Csakhogy a sarkvidéken a fagyott levegő nemhogy nem segíti, hanem egyenesen akadályozza, hogy megkezdődjön a holttest bomlása, és ugyanez a helyzet a föld alatt is. A temetőt azután zárták be, hogy felfedezték:

az ide temetett holttesteket örökre tartósítja a hideg. 

A permafroszt által megőrzött tetemek nemcsak a horrorfilmrajongók, hanem a tudósok fantáziáját is megragadta. A longyerbyeni holttesteket még manapság is szokták elemezni. Egy tíz éve végzett vizsgálat például egy szövetdarabból kimutattaannak a halálos influenzavírusnak a nyomait, ami az 1917-es járvány során több halálos áldozatot szedett a városkában.

forrás: Hegyeshalmi Richárd / Ma is tanultam valamit

Hirdetés