Dr. Courtney Brown – A tudományos távolbalátás 3.rész

A tájékozatlanságból eredő kritika

A távolbalátás kritikusai általában az irányító részvételével gyűjtött adatokat pellengérezik ki, azt állítva, hogy ezeket az adatokat az irányító előítéletei, értelmezése befolyásolta.

Véleményük szerint az irányító úgy vezeti a látó személyt, ahogy egyes terapeuták szándékosan vagy akaratlanul kézmozdulatokkal irányítják az autista gyerekek kommunikációját.

A kritika tulajdonképpen a távolbalátással nyert adatok hitelességét támadja. Ezek a vádak azonban meglehetősen gyenge lábakon állnak.

Ne feledjük, a távolbalátás révén nyert legtöbb adatot önállóan is le lehet ellenőrizni, ha azok földi célpontokra vonatkoznak. A jegyzőkönyvek elemzése során ez számtalanszor megtörtént.

Még egyszer: a leírtakat nem elhinni kell, ahogy az ember Istenben hisz; ezek az adatok egyszerűen vagy pontosak, vagy nem azok. Ha a célpontot fizikai úton képtelenség ellenőrizni, akkor önállóan és vakon bármelyik távolbalátó megvizsgálhatja, és megerősítheti.

Rendkívül csekély a valószínűsége annak, hogy 3. típusú vizsgálati körülmények között a távolbalátók mindegyike ugyanazt a dolgot látja: a szigorú feltételekkel lefolytatott, empirikus tudományos kísérletekre jellemző, a statisztikai adatokat megközelítő eredmények születnek.

Mindenkinek, aki valamilyen gyökeresen új felfedezést tesz, szembe kell néznie a kritikai visszhanggal. Pélául James Bruce felfedező, az európaiak közül elsőként lépett Afrika etiópiai területére.

Az 1700-as évek második felében tett felfedező útjain sok olyan dolgot tapasztalt, amit a kortárs britek egyszerűen nem hittek el. Az emberek hazugsággal vádolták, azt mondták, ilyen különös hely nem létezik. Etiópia ettől függetlenül létezett, és a későbbi felfedezők ugyanazt találták, mint James Bruce.

Nem sok ráció van abban, hogy Bruce-t hazugsággal vádolták. az emberek mégis így reagáltak, pedig nem volt olyan személyes tapasztalatuk, amit az övével szembehelyezhettek volna. Az egyetlen ésszerű megoldás, tapasztalatainak ellenőrzése lett volna.

A közvetlen tapasztalatokat nélkülözők hitetlensége természetes reakció. Ha valakinek a tapasztalataiban kételkedünk, nem az állítás lehetségességéről kellene vitázni, hanem utánajárva le kellene ellenőrizni.

(Felhasznált irodalom: Dr Courtney Browv:Cosmic Voyage (Kozmikus utazás) című munkája/szerkesztette:Rejtélyek szigete)

Megosztás
error: