Komplett bunkerhálózat kiépítésével készül egy cég a világvégére

Annyi mindentől lehet tartani. Nukleáris és vegyi fegyverekkel vívott háborúk, természeti katasztrófák, terrorizmus, elektromágneses impulzus, sarkvidéki pólusváltás, üstökösök, cunamik és szupervulkánok – és ez még csak néhány a sok közül.

Hogy tud bárki nyugodtan aludni ilyen fenyegető veszedelmek mellett? Erre több módszer is kínálkozik:

  • Az epikuroszi elveknek megfelelően nem foglalkoztatja a halál gondolata.
  • Álmában csönget egy picit, és elpárolog a lökéshullámban.
  • Befizet egy atombunkerre.

Az utolsó lehetőség nem egy ötvenes évekbeli sci-fiből, és nem is a Falloutból származik, hanem a való életből. Van ugyanis egy társaság, a Vivos, aki atombunker-építéssel és katasztrófa-túléléssel foglalkozik. Azt tervezik, hogy kiépítenek egy komplett bunkerhálózatot, ahol a tehetősebbeknek biztosítják a túlélést.

vivos-bunker04

A földalatti erődítmények alapterülete tízezer négyzetláb, (929 négyzetméter). Az indianai létesítmény már elkészült. A kilenc méter mélységben húzódó bunkerek védettek a nukleáris, biológiai és vegyi támadások ellen: ha két mérföldes körzetben ledobnak egy húsz megatonnás atombombát, a bentlakók nyugodtan folytathatják a pókerpartit a konzervkaja fölött.

vivos-bunker02

Hirdetés

A kockázatok és mellékhatások ismertetése láttán érthetetlen, hogy mer bárki felszín fölötti házban élni. Bezzeg a földalatti atombunker! Jöhet napkitörés, anarchia, megacunami, pólusváltás vagy zombitámadás, ezek azt is kibírják. A létesítményeket olyan helyekre építik, amik várhatóan kívül esnek majd a nagyobb katasztrófák hatósugarán, így növelve a túlélési esélyeket.

vivos-bunker03

A tervezők gondolnak a katasztrófákat túl nem élőkre is. Az ugyanis világos, hogy nem mindenkinek lesz pénze kifizetni a 35 000 dolláros bérleti díjat (gyerekeknek csak 25 000 dollár [és most akciósak az árak]), de akik megmentenék magukat az utókornak, DNS-minta formájában tovább élhetnek. A Vivos tervezői ugyanis egy földalatti genomgyűjteményt is felépítenének, így akár az is elképzelhető, hogy az egész világ genetikai örökségét, és ezzel a bolygó biodiverzitását is megmenthetik.

Minden jelentkezőnek jár egyévi élelem és víz – ezt egy helyi, földalatti kútból nyerik –, valamint adnak ágyneműket, tisztálkodószereket és vitaminokat is. Az orvosi ellátás szintén biztosított.

vivos-bunker05

A tervezők azt állítják, hogy nem paranoiások, csak időben felkészülnek a várható veszedelmekre; még a katasztrófák közeledtére figyelmeztető jeleket is összegyűjtötték. Mint írják, szeretnének győzni az idővel folytatott versenyben – elvégre akkor sem esett, amikor Noé elkezdte építeni a bárkáját. – forrás:index.hu