Boszorkányjelek Jakab király kastélyában

A különös jeleket a 17. század első éveiben, az I. Jakab életére törő lőporos összeesküvést követően véshették a kenti Knole-kastély padlózatának gerendáiba, hogy általuk megvédjék a király életét az ártó szellemektől. 

A régészek szerint a kezdetleges, egymást keresztező vonalakból álló „boszorkányjelek” a gonosz szellemek ártó hatalma ellen védték az uralkodót egy olyan korban, amikor egyáltalán nem mentek ritkaságszámba a hasonló hiedelmek. A szakértők felettébb ritkának nevezték a felfedezést, hozzátéve, hogy a jelek az összeesküvést követő paranoiára utalnak – adta hírül a The Daily Telegraph internetes kiadása. 

A jelekre véletlenül bukkantak rá a kastély állagmegóvása közben, abban a szobában, amely a királyi személyek elszállásolására szolgált. Nemcsak a padlózatot tartó gerendasoron találtak véseteket, de a kandallóban is. A dendrokronológiás (faévgyűrűs) kormeghatározás eredményei a véseteket 1606-ra, I. Jakab király uralkodásának idejére tették – írja az MTI.

A szakértők szerint a jeleket a kastély tulajdonosának, Thomas Sackville-nek a parancsára vésték a fagerendákba, aki a látogatását tervező királyt akarta megvédeni az ártó szellemektől. „Jakab király érdeklődése élénk volt a boszorkánymágia iránt, és hozatott egy törvényt is, amely halálbüntetéssel sújtotta a boszorkányságot.

Még könyvet is írt a témában Daemonologie (Démonológia) címmel” – mesélte James Wright, a kastélyban dolgozó Londoni Régészeti Múzeum munkatársa. „A vésetek jól szemléltetik azt, hogy milyen mértékben irányította a félelem a 17. század első zavaros éveiben élő emberek mindennapi életét” – tette hozzá.

A kastélyt Thomas Sackville, I. Jakab király kincstárnoka 1605 és 1609 között átalakíttatta, oly módon, hogy egyfajta átmeneti szállásként szolgálhasson a környékre érkező uralkodónak. Röviddel a déli szárny és a királytorony átépítése után Sackville meghalt, így a király végül nem látogatta meg Knole-t.

A látogatók előtt jelenleg zárva tartó kastély teljes régészeti feltárása 2018-ig tart.

Forrás:168ora.hu