Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

A bőr is láthat?

img

Tapintással látni? – bizony olyan meglepő, még a sokat tapasztalt parapszichológusoknak is, hogy azonnal a miértjére és hogyanjára próbálnak magyarázatot keresni.

Ez egyike azoknak a jelenségeknek, amelyek a hivatalos tudomány képviselőiből nagy ellenállást váltottak ki. Nem is ok nélkül, hiszen ismét olyan jelenséggel kerültek szembe, amelyet racionálisan, a már ismert törvényszerűségek alapján nem tudtak megmagyarázni.

Magyarországon is mutattak be néhány olyan gyereket, aki rendelkezett ezzel a különös képességgel – igaz, egyikükről később kiderült, hogy csalt. Az olyan nagy országokban, mint Kína, az egykori Szovjetunió vagy az Egyesült Államok, értelemszerűen jóval több esetet regisztráltak.

Általában a gyerekek azok, akik minden féktől mentesen és lelkesen vesznek részt az efféle kísérletekben. A felnőttek, ha van is különleges képességük, szomorú tapasztalataik alapján inkább titkolni igyekeznek azt, vagy önmagukkal is meghasonlanak, hiszen amit felfedeztek maguknál, az valójában nem is lehetséges. Az iskolai tankönyvekben világosan ott áll, hogy ilyen nincs. Többé aztán nem is próbálják.

A bőrlátók egyébként nemcsak a kezükkel, hanem a legkülönbözőbb testrészükkel képesek ‘látni’. Ha nem is a szó hagyományos értelmében, de látnak. Van, aki a fülcimpájával, más a hasa vagy háta bőrével. Megint másnak az alkarján van olyan hely vagy pont, amely ezt a látást biztosítja számára, és akad, aki az ujjbegyével lát. Egyébként valóban belőlük van a legtöbb.

A régi kínai könyvekben már kétezer évvel ezelőtt is feljegyeztek hasonlót. Tudományos folyóiratok – igaz, eddig csak Kínában – már húsz éve rendszeresen számolnak be ilyen képességű emberekről.

Akiket, természetesen, a legkülönbözőbb kísérleteknek vetettek alá. Az egyik alapvető dolog, hogy mindjárt az elején kiszűrjék a csalókat, mert bizony szép számmal akadnak. Erőlködésük azonban fölösleges, hiszen sok ravasz módszer létezik már leleplezésükre!

Hogyan zajlik a kísérlet és hogyan maga a bőrlátási folyamat? Sokféle mód létezik. A legegyszerűbb, amikor a kísérleti alany szemét nemcsak bekötik, hanem totálisan beragasztják, mondjuk fél pingponglabdát ragasztanak rá, ami alól lehetetlenség kilátni. De az sem rossz, ha a háta mögött kell “olvasnia”, és nem láthatja, hogy mit. Előfordult már, hogy fémből készült asztal alá tették az elolvasandó szöveget, és a különleges képességű bőrlátó a fémrétegen keresztül olvasta el a szöveget. Általában vagy aznapi újságot használnak, amelynek szövegét feltehetően nem volt ideje elolvasni, vagy találomra, könyvtárból hozatnak nagyon régi műveket, plakátot, képet, egyebet. Így kizárható mindenfajta “csel”.

A különleges képességű emberek elmondása szerint: amikor beindul a folyamat, vagyis nem látják azt, amit elkell olvasniuk (ha szövegről van szó), akkor megfeszítik erejüket, és furcsa bizsergést éreznek ujjbegyükben. Melegség önti el a kezüket, aztán csak annyit éreznek, hogy a melegség jön egyre feljebb, a fejükbe érkezik – és mintha maguk előtt látnák a szöveget. Ekkor már “el is olvassák”…

Ha valakinek gyakorlata van bonyolult ábrát is le tud írni. Igen sok bőrlátó a színt is érzékeli, ezért festményt is képes látni. Hogy azután voltaképpen mi zajlik le az idegrendszerükben, arra máig nincsen kielégítő magyarázat. Mi több – elfogadható elmélet sem!

Pedig igazán próbáltak utánajárni. Az elhunyt bőrlátót felboncolták, de semmi olyant nem találtak a bőrében – a szóban forgó “látó” helyen sem! -, ami csak kicsit is emlékeztetett volna valami látóidegre. Pontosan olyan a szervezetük belső felépítése, mint másé, és ugyanez mondható el alaposabb dermatológiai vizsgálatok vagy akár boncolás után a bőrükről is.

A tudomány tehát meglehetősen tanácstalanul áll az amúgy végső soron ártalmatlan, de legalább ilyen érthetetlen jelenség előtt.  Az egésznek sok gyakorlati haszna sincs, legalábbis eddig. Mintha a természet csak azért produkálná, hogy felbosszantson néhány merev gondolkodású tudóst. Pedig biztosak lehetünk benne, hogy a ‘természet’ nem ezért alakította ki ezt a képességet néhány emberben (illetve fosztott meg tőle sok százmillió másikat). De hogy mi az az ok, arra egyelőre senkinek nem sikerült rájönnie.

forrás: Nemere István / nemere.hu

Hirdetés
This div height required for enabling the sticky sidebar