Bemutatták a világ legkisebb sebészrobotját

Brit mérnökök a világ legkisebb sebészrobotját alkották meg, ami páciensek tízezreinek könnyítheti meg az életét, a mindennapos műtétek felgyorsításával és a lábadozási idő lecsökkentésével.

A Versius nevű robot tulajdonképpen az emberi kéz lemásolásával jött létre, a méret is nagyjából stimmel, és az ízületek adta mozgási lehetőségek is.

A megépítésénél külön figyeltek arra, hogy csak elterjedt, és emiatt aránylag olcsó technológiákat és alkatrészeket használjanak, amiket például az okostelefonok piacán. Az orvosi robotok egyik nagy hátulütője ugyanis az ár: nagyjából 2 millió font (kb. 660 millió forint) az átlag.

Versiust egy 3D-s kijelzőn át vezérelheti a sebész, és főként laparoszkópiás beavatkozásokhoz fogják használni – vagyis olyan műtétekhez, ahol nem vágják fel a beteget (az endoszkópos hasüregi vizsgálatokat szokás a legalapabb laparoszkópiás megoldásnak tartani).

Sérv- és vakbélműtáétek, prosztata, fül-orr-gégészet – ezeket szánják a robot elsődleges területeinek. Mivel a robot sosem fárad el, nem hagy ki a figyelme, és tizedmilliméterre pontosan dolgozik, a készítői az aránylag kis kockázatú, hétköznapi műtétek területén várnak tőle nagy előrelépést.

A Versius a tervek szerint jövő tavasszal kerül piacra, és a sebészek betanítása után az év végén már munkába is állhat a műtőkben.

forrás: index.hu