Fotókon a spanyol szellemváros, ahol nyolcvan éve megállt az idő

Egykor Franco seregei és a köztársaságiak csaptak itt össze, a lakók jó része pedig életét vesztette.

belchite09

Mindössze negyven kilométerre járunk az Ebro-parti Zaragozától, a festői Aragónia székhelyétől, ahol a környék egykor a közel három éven át tartó spanyol polgárháború véres csatáinak egész sorát láthatta.

belchite08

A második spanyol köztársaság elleni katonai puccskísérletből háborúba sodródott nacionalisták és köztársaságiak 1937-ben az elhelyezkedése miatt kulcsfontosságú Zaragoza birtoklásáért küzdöttek, az útjukba kerülő falvakat és városkákat sokszor pillanatok alatt elsöpörve.

belchite07

Így járt az apró Belchite is, ahol a csapatok két héten át tizedelték egymást, és szomorú módon az éppen rossz helyen tartózkodó helyieket. A háború után az ország új vezetője, Francisco Franco úgy döntött, hogy a város romjait hagyják érintetlenül, hogy a háború mementójaként emlékeztesse az embereket.

belchite02

belchite03

Az évszázados épületekkel teli város ma szabadon bejárható. A házak roskadozó falait ugyan megerősítették, de az utcákon sétálva még mindig úgy érezhetjük magunkat, mintha csak egy nemrég véget ért háború romjai közt sétálhatnánk.

belchite04

belchite05

Belchite egyébként nem csak a turisták, hanem a filmesek számára is vonzó, hiszen számtalan brit, amerkai, vagy épp spanyol film kulcsjeleneteit forgatták már tt – ezek közül a legismertebbek talán az 1988-os Münchausen báró kalandjai és az idén épp tíz éves A faun labirintusa.

belchite06

forrás:24.hu