100 méter magas, óriási torony: bekapcsolták a világ legnagyobb légtisztítóját

Kína legújabban bekapcsolt légtisztítója olyan nagy, hogy a kutatók mérései szerint szinte azonnal csökkent a szmog koncentrációja a városban, amikor üzembe helyezték az eszközt. A végső tervek szerint még ennél is nagyobb lehet az építmény.

Egyáltalán nem túlzás azt állítani: Kína fuldoklik a szmogtól. A távol-keleti országban hosszú évek óta probléma a légszennyezettség, ami mára olyan mértéket öltött, hogy a nagyvárosokban sokszor már látni sem lehet tőle – épp úgy, mintha köd borítaná be az egészet. A hivatalos adatok szerint az utóbbi években történt halálesetek 17 százalékáért a légszennyezettség volt a felelős.

Éppen ezért az egyik legnagyobb feladat, hogy valahogyan megtisztítsák a városi levegőt. Az elektromos autók elterjedése megoldást jelenthet a problémára, ám erre egy ideig még biztosan várni kell. Most azonban egy másik megoldást is megpróbálnak bevetni: óriási kültéri légtisztítókat.

A South China Morning Post beszámolója szerint nemrég fejezték be a világ legnagyobb ilyen légtisztító berendezésének építését a kínai Hszian váosában. A 100 méter magas eszközt már be is kapcsolták, így jelenleg is tisztítja a környezete levegőjét.

A torony egy fél futballpálya méretű üvegház közepéből emelkedik ki. A szennyezett levegő ide kerül be, amit aztán napenergiával fűtenek fel. Innen továbbítják a toronyba, ahol több réteg tisztítószűrőn megy keresztül a levegő, mielőtt távozna. A rendszert úgy alakították ki, hogy télen is működni tudjon, így gyakorlatilag egész évben képes tisztítani a levegőt.

© Kínai Tudományos Akadémia

Erre Hsziannak szüksége is van, ugyanis a várost a szén táplálja, így folyamatos a légszennyezettség. Az eszközt kifejlesztő Kínai Tudományos Akadémia szakemberei a torony környékére mérőműszereket szereltek, hogy megnézzék, mennyire hatékony a rendszer.

A kutatók mérései szerint a 2,5 μm (mikron), vagy annál kisebb szálló por részecskék aránya átlagosan 15 százalékkal csökkent az erősen szmogos időszakban.

© Kínai Tudományos Akadémia

Bár a 100 méteres torony már így is rekordernek számít, a végső tervek egy ennél is nagyobb toronyról készültek.

A tervek szerint ugyanis 500 méter magas légtisztító berendezéseket telepítenének országszerte, amihez nagyjából 32 négyzetkilométernyi üvegház párosulna.

forrás: hvg.hu/South China Morning Post

Hirdetés