Ősi kapcsolatot fedeztek fel az üstökösök közt

Egy új elemzés hasonlóságokat és összefüggéseket fedezett fel a szakértők által vizsgált 30 üstökösön. A tanulmány egy nagyobb kutatás része, amely a Naprendszer keletkezése óta többé-kevésbé változatlan anyagokkal foglalkozik.

Az üstökösök magját körülvevő ködszerű gázfelhőt, azaz kómát; valamint a csóvájukat tanulmányozva a szakértők megállapították, hogy bizonyos fagyott kémiai anyagok így vagy úgy, de minden üstökösökön megjelennek – míg más kemikáliák egyedi módon fordulnak elő.

Neil Dello Russo, a John Hopkins Egyetem űrkutatója és az eredményekről beszámoló tanulmány vezető szerzője szerint ez arra mutat rá, hogy az egyes anyagok miként választódnak szét, vagy raktározódnak el együtt az égitestek magjában.

ustokos02

A kemikáliák mennyiségének és kapcsolatainak feltérképezése segíthet a kutatóknak a Naprendszer alaposabb megértésében. Az üstökösökön megtalálható ősi anyagok ugyanis sokat elárulnak a keletkezésükkor uralkodó viszonyokról.

Dello Russo csapatával éppen ezért rengeteg, viszonylag egyszerű vegyi anyagot tanulmányozott – így vizet, metánt, szén-monoxidot és ammóniát is. Ezeket az összetevőket magukon az üstökösökön a mai technológiánkkal nem tudjuk megfigyelni, ugyanakkor az égitesteket körbevevő, valamint a róluk leváló gázok és törmelékek tanulmányozására van lehetőség.

A kutatók 1997. és 2013. közt összegyűjtött információkat vizsgáltak meg. Az adatbázisban egyaránt szerepeltek rövidperiódusú – azaz 200 évnél vagy annál is rövidebb keringési idejű égitestek, melyek többnyire a Kuiper-övből származnak – illetve hosszúperiódusú üstökösök is – melyek a Naptól jóval messzebb, az Oort-felhőből erednek.

A szakértők az elemzés során arra jutottak, hogy bár minden üstökösnek megvan a maga egyedi kémiai aláírása, a rövidperiódusú égitestekben átlagosan jóval kevésbé variálódnak az anyagok.

A kutatásban nagy felbontású infravörös spektrométert használtak, amely képes felfedezni azokat a színbeli apró eltéréseket, melyek az adott anyagra utalnak. Az adatokat különböző hawaii és chilei eszközökkel vették fel.

ustokos03

Dello Russo szerint a vizsgálat a technológia gyors fejlődésének köszönhetően jött létre. 20 évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, hogy a kutatók képesek legyenek azonosítani a gyorsan mozgó égitesteken található illékony anyagokat. Mivel az infravörös spektrométerek az utóbbi időkben hatalmas átalakuláson estek át, immár a kifejezetten halvány és távoli üstökösök elemzésére is van lehetőség.

A jövőben több hasonló kutatást is folytathatnak majd. Ezekre a vizsgálatokra nagy szükség van, ugyanis a tudósok máig viszonylag keveset tudnak az üstökösök felépítéséről és történetéről. Bár egy-egy égitest kémiai elemzése viszonylag könnyen megoldható feladat, az egyes üstökösök anyagainak rendszerezése komoly kihívás. A Dello Russo által vezetett elemzés talán segíthet csoportosítani az egyébként igen változatos objektumokat.

forrás: 24.hu / The Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory

Hirdetés