Az „Én”- és a „Most”- szindróma

Az emberiség egy „pont-Én-szindrómában” szenved. Miért kellene – érvelnek – a csillagok millióinak egyike közelében élő földönkívüli életformának éppen a mi jelentéktelen, a Tejút szélére eső bolygórendszerünket felkeresnie?

Szerző: Erich von Däniken

Egyáltalán miért tételezhetnénk fel, hogy csak a Földet keresik fel idegenek? Mivel pillanatnyilag nem állunk a földönkívüliekkel rádió-összeköttetésben, unikumként tetszelgünk önmagunknak. Egy ember megbetegszik, orvoshoz megy, az pedig felállítja a hibás diagnózist.

A fájdalom fokozódik, az ember specialistához fordul, aki egy különleges betegséget állapít meg. A páciens a következő gondolattal gyötri magát: „miért éppen
velem történik ilyesmi?”

Nem hajlandó figyelembe venni, hogy a Föld különböző részein ezrek szenvednek ugyanebben a betegségben. „Pont-Én-szindrómája” bebeszéli neki esetének
egyediségét. Ilyenek vagyunk.

A következő állócsillag – a Proxima Centauri – kereken négy fényévre van tőlünk. Nagy távolság. Ezzel szemben a Proxima Centauri és a Szíriusz között, melyek négy és fél fényévre vannak egymástól, öt további csillag is található, azaz 9 „fényhavonta” egy-egy csillag. Ezután úgyszólván csillag csillag hátán következik, száz fényéven belül 30 000 állócsillag.

Mit tudunk róluk? Semmit. Talán galaktikus szövetségben állnak egymással. Ám a mi „pont Én-szindrómánk” jobban szereti, ha helyzetünk egyedülállóságát senki sem vitatja, ezért kizárja a fentiek lehetőségét.

A „pont-Én-szindróma” mellett létezik még egy„pont-Most-szindróma” is. Milliárd évekig tartott, amíg az egysejtűekből olyan komplikált életformák jöttek létre, mint a négylábúak vagy a hominidák.

Honnan tudhatták az ominózus földönkívüliek, hogy az előember éppen „Most” érte el evolúciójának azt a fokát, amelyen képes földönkívülieket fogadni? Nem tudták, de nem is volt rá szükségük. Ha feltesszük, hogy bolygónkat 5 millió évvel ezelőtt idegen élőlények keresték fel, akkor a primitív hominidák céltudatos, mesterséges mutációja, homo sapiensszé válása akkor ment volna végbe, és ötmillió évvel ezelőtt ezt kérdeztük volna magunktól: miért pont most jöttek?

Ha pedig azt tételezzük fel, hogy a Földet csak a jövőben, 50000 év múlva keresik fel az idegenek, és a mutáció, mely intelligens lényekhez vezet, akkor megy csak
végbe, 50 000 év múlva szintén megkérdeznénk: miért éppen most jöttek?

A „Most” időpont fiktív, mert az intelligencia órája csupán a földönkívüliek látogatása óta jár. A „Most” olyan, mint egy gumiöv, mindig identikus őseink intelligenssé válásával.

Rejtélyek szigete / Felhasznált irodalom: Erich von Däniken: Die Spuren der Auberirdischen