Az antiküthérai szerkezet lenne a világ első számítógépe?

Az antiküthérai szerkezet titkait régészek 12 éven át folyó kitartó kutatómunkával megfejtették.  A több mint 2000 éves, régészeti körökben világhírű, de a nagyközönség előtt is egyre szélesebb körben ismert objektumra 1901-ben (más források szerint 1902-ben) bukkantak rá az antiküthérai hajónak elnevezett római hajóroncsban.

Az antiküthériai szerkezet – melyet i. e. 150-re datálnak a szakemberek – már felfedezése óta izgalomban tartja a régésztársadalmat.

A szerkezetet egyfajta ókori „analóg számológépnek”, „számítógépnek”, valamint órának tartották a szakemberek, amely különböző csillagászati számítások elvégzésére lehetett alkalmas. A fogaskerekek által működtetett szerkezet előre jelezte a Nap, a Hold, valamint a bolygók mozgását.

Az antiküthérai szerkezet

A naptár tárcsái mozgathatóak voltak, így a napév megfelelő negyedévéhez lehetett igazítani. A fogaskerekek óramutató karokat mozgattak az előlap felett.

Az antiküthérai szerkezet “használati utasításának” megfejtése

A szakemberek több mint tíz éven át tartó, a legmodernebb számítógépes eszközökkel végzett vizsgálatok segítségével számos új felfedezést tett.

A kutatóknak sikerült mintegy 3500 karaktert dekódolni a szerkezethez fűzött magyarázó szöveg – egyfajta korabeli „használati utasítás” – szövegéből.

Az antiküthérai szerkezet

Az antiküthérai szerkezet mindkét oldalára rendkívül apró, mindössze 1,2 milliméteres betűkkel írt szöveget a kutatók már korábban is észrevették, a karakterek legalább egy részének megfejtése azonban mindeddig nem sikerült.

Hirdetés

Az antiküthérai szerkezet

A dekódolt szöveg többé-kevésbé azt támasztja alá, amit a kutatók eddig is feltételeztek, vagyis hogy egyfajta naptárként előre jelezte az égitestek mozgását, és még a napfogyatkozások időpontjának meghatározására is alkalmas volt.

„Ez nem egy kutatási eszköz volt, amelyet egy csillagász számítások elvégzésére használt volna, vagy akár egy asztrológus jövendölésekre, hanem olyasvalami, amit a kozmoszról és a mi kozmoszban elfoglalt helyünkről való tanításra lehetett használni”

– mondta Alexander Jones egy sajtótájékoztatón.

„Korabeli felfogás szerint ez olyan volt, mint egy csillagászati tankönyv, amely összekötötte az égbolton látható és a bolygók esetében megfigyelhető mozgásokat az ókori görögök életével és környezetével”

– tette hozzá a szakember.

Az antiküthérai szerkezet

Az antiküthérai szerkezet alapos vizsgálata

A szakemberek az elmúlt 12 évben folytatott, többek között röntgengépek és más szkennelési technológiák segítségével az antiküthérai szerkezet 82 töredékét vetették vizsgálat alá.

A korrodálódott lemezeken lévő minden egyes betű megfejtéséhez több tucat, különböző szögből készített szkennelt képet  használtak fel. A kutatócsoport már szinte a teljes szöveg megfejtésével végzett.

 forrás:Múlt-kor