Az amerikaiak fele elhiszi az összeesküvés-elméleteket

Egy tanulmány szerint az amerikaiak többsége hisz benne, hogy a kormány eltitkolt bizonyos információkat a szeptember 11-i merényletről.

És nem ez az egyetlen összeesküvés-elmélet, amire vevők. A Chapman Egyetem kutatása szerint sokan vélik úgy, hogy valami bűzlik a Kennedy-gyilkosság, az ufók és a globális felmelegedés körüli magyarázatokkal is.

A tudósok szerint az ilyen elméletek népszerűségét részben az okozza, hogy ezek a témák gyakran feltűnnek a tévéműsorokban, könyvekben és filmekben.

“Egyértelmű bizonyítékot találtunk rá, hogy az Egyesült Államok egy igencsak konspiratív társadalom. A válaszokban bizonyos mértékű paranoia tükröződik. A válaszadók csaknem harmada hisz például az észak-dakotai repülőgép-baleset körüli elméletekben is, pedig azt – legjobb tudomásunk szerint – csak mi találtunk ki.” – mondta Christopher Bader szociológus, a tanulmány vezető szerzője.

Nem világos, hogy Amerikában miért ennyire népszerűek az összeesküvés-elméletek, de a tanulmány szerint bizonyos személyiségtípusok hajlamosabbak kritika nélkül fogadni őket.

A tanulmányban összesen 1511, 18 évnél idősebb amerikait vizsgáltak. A vizsgálatot úgy tervezték meg, hogy az demográfiai szempontból az egész amerikai népességet reprezentálja. Az eredmények azt mutatják, hogy egy szilárd kisebbség nemcsak a szeptember 11-i terrortámadásokkal kapcsolatos elméleteket hiszi el, hanem például az AIDS vírus eredetéről szólókat is.

És akkor jöjjenek a számok:

  • 53% elhiszi a szeptember 11-i terrortámadásokkal kapcsolatos elméleteket.
  • 49,6% hisz benne, hogy John F. Kennedy meggyilkolása körül valami nem stimmel.
  • 42,6% hisz az eltussolt ufóészlelésekben.
  • 42,1% nem hisz a globális felmelegedésben.
  • 32,9% hisz a bolygót uraló titkos világkormányban.
  • 30,1% szerint eltitkolják az AIDS vírus eredetét.
  • 27,8% szerint Antonin Scalia főbíró meggyilkolása fölöttébb gyanús.
  • 24,2% szerint az amerikaiak soha nem jártak a Holdon.

Korábbi kutatások azt mutatják, hogy az összeesküvés-elméletek népszerűsége azzal a matematikai törvényszerűséggel magyarázható, hogy minél több embernek kéne megőriznie egy titkot, annál nagyobb az esélye, hogy egyszer napvilágra kerül.

A tanulmány szerint az összeesküvés-elméletek hívei általában pesszimistábbak, kevésbé bíznak az ismerőseikben, és nagyobb eséllyel vásárolnak maguknak fegyvert.

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a konspirációra hajlamosabbak általában fehér, dolgozó republikánusok, akik nem keresnek túl sokat, kapcsolatban állnak valamelyik keresztény felekezettel, de nem járnak túl gyakran templomba.

forrás: livescience.com/index.hu