Az Adamski-eset

Néhány eltérítési történet szándékos csalás, és pusztán azért találták ki azokat, hogy minél több pénzhez jussanak. Más esetekben valóban megtörtént élményeket dolgoznak fel, azonban a későbbiek során valótlan kiegészítésekkel toldják meg a történetet annak érdekében, hogy a kereskedelmi értékét növeljék.

Előfordul, hogy valaki őszintén hisz a saját történetében, azaz érzelmileg elkötelezett a saját állításai mellett, de később kiszínezi azt annak érdekében, hogy meggyőzőbbé tegye. Ilyen esetekben a valóságot beárnyékolja a csalás. George Adamski esete is ezek közé tartozik.

Carl Jung pszichológus unokahúga, Lou Zinsstag megértően írt az Adamski-féle esetről. Zinsstag amellett érvel, hogy Adamski korai találkozásai valószínűleg valódiak voltak, de később valamilyen ok miatt félresiklottak, és egyre több hamis kijelentés keveredett a tények közé.

Ilyen volt többek között például a Szaturnuszon tett látogatása is, ahol részt vett a Naprendszerünk tizenkét tanácsadójának találkozóján. Zinsstag rámutatott arra, hogy Adamski postai megrendelő-hálózatot dolgozott ki, amelyen keresztül az emberek fényképeket küldhetnek neki, és ha ráírják a születési dátumukat, és hozzácsatolnak öt dollárt, akkor Adamski megírja nekik, hogy melyik bolygóról származnak.

Meglehetősen érdekes az is, hogy Zinsstag kijelentette, miszerint személyes bizonyítéka van arra vonatkozólag, hogy Adamski különös pszichikai hatalommal, erővel rendelkezik, és elmondta még azt is, hogy Adamski hipnózishoz folyamodott annak érdekében, hogy kapcsolatba léphessen az űrlényekkel.

Zinsstag szerint az Adamskinál az utóbbi évek során bekövetkezett változás elsősorban annak köszönhető, hogy téves információkat kapott, még pedig elsősorban a vele szemben ellenségesen viselkedő és a hipnózisban jártas emberektől.

Minden bizonnyal azonban Adamski saját, egyre erősödő önteltsége is szerepet játszott ebben. Annak ellenére, hogy Zinsstag az európai Adamski-csoport egyik vezető személyisége volt, a későbbiek során megtagadta Adamskit, és a következőket mondta:

“Adamski csupán munkatársakat akart maga mellé, olyan embereket, akik feltétel nélkül hisznek benne, mint egy istenben. Ez egy olyan dolog, amire én képtelen vagyok.”

Hasonlóképpen vélekedett Adamskiról Ray Stanford amerikai ufókutató. William Mendeznek, aki a Pascagoula-esetet tanulmányozta, Stanford elmondta, hogy ő ismerte Adamskit, és a következőképpen vélekedett róla:

“Adamski kitalálta mindazt, amit a Vénusz-üggyel kapcsolatban mondott, de valamikor, egyszer valóban repülhetett egy repülő csészealjon, és ezek után feljogosítva érezte magát, hogy történeteket találjon ki ezzel kapcsolatban.”

Hirdetés